Start van hoofdcontent

Sport

NL
V

Gemeente Oostzaan sluit complex van voetbalclub OFC

17 januari 2020, 12.09 uur · Aangepast 17 januari 2020, 16.30 uur · Door Redactie

OOSTZAAN - De gemeente Oostzaan sluit per direct het sportcomplex van voetbalclub OFC aan de Twiskeweg, omdat volgens de burgemeester Rob Meerhof de openbare orde in gevaar zou zijn. Bezoekers van de voetbalclub OFC zouden zich niet meer veilig voelen. 

RTV Zaanstreek

Meerhof zegt tegen NH Nieuws dat in de gemeente "met name de laatste tijd verbindingen werden gelegd tussen een aantal gebeurtenissen. Denk aan het neerleggen van handgranaten en een schietincident". Hij benadrukt dat dit nog niet hard te maken is en dat de politie daar momenteel onderzoek naar doet.

Ook zegt Meerhof dat hij en ook raadsleden merkten dat inwoners van de gemeente niet meer alles durfden te zeggen "in, rond en over de club. En dan moet je constateren dat er een onveilige situatie is".

Container

Voor de ingang van het sportcomplex staan meerdere politiewagens. Niemand mag het terrein nog op. Rond 13.00 uur plaatste de gemeente een container voor de ingang, zodat er niemand meer in of uit kon. 

De sluiting hangt samen met de twijfels over de financiële gang van zaken bij derdedivisionist OFC. De gemeente laat weten dat het complex voor vier weken wordt gesloten. Zondag staat voor het eerste elftal de thuiswedstrijd tegen het Limburgse Groene Ster op het programma.

NH Nieuws

Al sinds 2016 bestaan er vragen over de geldstromen naar de kas van OFC. Die onduidelijkheid was voor de FIOD reden genoeg voor een inval bij de club. Er werden papieren en harddrugs in beslag genomen.

De twijfels spitsten zich toe op de rol van de voorzitter Marwan K. die de club zou gebruiken om crimineel geld wit te wassen. Deze verdenkingen zijn nooit bewezen.

Tekst gaat verder onder de video

Politie voor de deur bij voetbalclub OFC - NH Nieuws

In een extra vergadering heeft de gemeenteraad volledig inzicht geëist in de administratie van de club. Als die duidelijkheid niet voor vandaag 12 uur gegeven zou worden, ging er een slot op het hek van de club. En die duidelijkheid is niet gegeven. 

OFC gaat tegen het besluit van de gemeente in beroep en heeft daartoe een bestuursrechtelijk kort geding aangespannen bij de rechter in Haarlem. Die rechtszaak dient vanmiddag om 14.00 uur.

Veiligheid

"Ik sta naast de voetbalclub OFC en haar leden", zegt Meerhof. "Maar ik sta ook voor de veiligheid van de ouders, vrijwilligers en kinderen die daar voetballen. De gemeente Oostzaan is al sinds juni in gesprek met de club maar de gewenste duidelijkheid is nooit gekomen."