Ga naar Content

📷 Achter de foto: NSB-burgemeester Wijn wordt verhoord

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit. 

Foto: D. Scheffer / Gemeentearchief Gooise Meren, Naarden (beeldnummer F95.265)

Naarden, 7 juli 1942

Piet Wijn was kapper en werd op 14 september 1942 onder Duits bestuur benoemd tot wethouder van de gemeente Naarden. In deze functie heeft hij zich doen kennen als een ijverig propagandist voor de nazi's. Na de capitulatie werd Wijn in Duitsland gearresteerd.

Op 7 juli 1945 werd Piet Wijn in Naarden verhoord op het politiebureau en overgebracht naar de Weeshuiskazerne. Onderweg waren er veel gegadigden. In 'Dagboek van een Naarder, 1940-1945' staat hierover vermeld: 'Wijn werd vanaf de Jan ter Gouwweg door een flinke menigte vergezeld, die steeds aangroeide. Hij zag er armzalig uit. Een oude deukhoed bedekte zijn mager, uitgemergelde gezicht en een versleten regenjas de rest.' 

Bij de Weeshuiskazerne aangekomen moest Wijn met een bord voor het hek verschijnen waarop stond: "Laat Wijn uw kapper zijn, ex locoburgemeester Wijn, Nazi zwijn". Een geïnteneerde kapper moest hem het haar, waaronder zijn wenkbrauwen, afknippen.

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project. 

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.