Ga naar Content

📷 Achter de foto: Wieringermeer wordt weer onder water gezet

Het is 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetters. Voor het NIOD-fotoproject 'De Tweede Wereldoorlog in foto's' is een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende foto's. De komende weken lichten we op onze website en app dagelijks één van de foto's en het achterliggende verhaal uit. 

Foto: Willem van der Poll / NIOD

Wieringerwerf, zomer 1945

In de laatste weken van de oorlog gaf de Duitse Rijkscommissaris Seyss-Inquart opdracht de in 1930 drooggelegde polder Wieringermeer weer onder water te zetten. Ruim 7000 bewoners en onderduikers vluchtten voor het water. Het doel was vermoedelijk om geallieerde luchtlandingen in de polder te voorkomen. Maar met de nederlaag in zicht was het niet meer dan een zinloze geweldactie.

De IJselmeerdijk werd op 17 april 1945 op twee plaatsen opgeblazen. In korte tijd stroomde de polder vol. In twee dagen stond het water in de polder drie-en-een-halve meter hoog. Meer dan driekwart van de huizen en boederijen raakten zwaar beschadigd en vee ging verloren. De bewoners werden kort voor de actie gewaarschuwd de polder te verlaten.

Na de bevrijding werd het herstel van de polder aangepakt. Op 11 december 1945 viel het Wieringermeer voor de tweede keer droog.

Over dit project

De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's is onderdeel van het project 75 jaar vrijheid. De afgelopen weken heeft het NIOD samen met de verschillende Noord-Hollandse archieven, musea en met hulp van het publiek een selectie gemaakt van de 50 meest aansprekende oorlogsfoto's van onze provincie. Eind maart wordt duidelijk welke 100 foto's de uiteindelijke canon van Nederland zullen vormen. 

Smiley face

 

Op onze themapagina vind je alle eerder gepubliceerde foto's binnen dit project. 

In de weken tot de bevrijding besteedt NH Nieuws geregeld aandacht aan 75 jaar vrijheid. Deze verhalen zijn mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Vfonds.