Ga naar Content

Zo ontstond de klif op het strand bij Callantsoog

CALLANTSOOG - Geklim en geklauter op het strand bij Callantsoog. Een klif van ruim een meter hoog dwingt mensen om met kunst en vliegwerk af te dalen om langs het water te kunnen lopen. Maar hoe ontstaat zo'n klif eigenlijk?

Foto:

Het bijna Britse beeld is niet uniek in ons land en heeft alles te maken met werkzaamheden van Rijkswaterstaat. "Eind vorig jaar hebben we daar een zandsuppletie afgerond", vertelt Harold Hansen, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat. "Het strand is daardoor een stuk hoger geworden en door deze periode van harde wind kon de zee dus happen uit de zandstrook nemen."

Eind oktober werd 400.000 kuub zand vanuit de zee het strand opgespoten. Bij Callantsoog is die ophoging regelmatig nodig, omdat de kust daar vrij snel erodeert, oftewel door de zee wordt opgeslokt.

'Waterveiligheid is prima'

De zandsuppletie, zoals dat met een chique woord heet, is overigens niet voor niets geweest. "Dat zand ligt nu onder water in de eerste 100 tot 150 meter van de zee."

Daarmee dient het volgens Rijkswaterstaat nog steeds als bescherming voor de kustlijn. "Wij zijn 'waterveilig' als er een bepaalde hoeveelheid zand in een kustvak ligt. Dat zand mag onder water, op het strand en in de duin liggen." Voor het handhaven van de waterveilligheid zijn er dus geen nieuwe werkzaamheden nodig. 

Tekst gaat verder onder de video

ZANDAFSLAG - NH Nieuws

In principe lost de natuur de klif zelf weer op. Onder invloed van de getijden wordt de kuststrook vanzelf weer aflopend. Bij eb waait er ook nog zand tegen de klif aan, waardoor het proces nog sneller gaat. Om ongelukken te voorkomen heeft Rijkswaterstaat zelf delen bij strandpaviljoens afgevlakt. 

Foto: Rijkswaterstaat

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!