Ga naar Content
West-Friesland

Senioren vaak slachtoffer van babbeltrucs: "Doe niet zomaar de deur open"

17 januari 2020, 07.35 uur · Aangepast 17 januari 2020, 11.45 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: NH Nieuws

WEST-FRIESLAND - Babbeltrucs hebben de regio West-Friesland eind vorig jaar flink geteisterd. Meerdere senioren werden de dupe van deze sluwe manier van beroven. Ondanks dat er twee mensen zijn aangehouden, lijkt het gevaar nog niet geweken. 

Bij een babbeltruc foppen criminelen vaak oudere mensen, waarbij ze zich aan de deur of telefoon voordoen als een bankmedewerker of iemand van de woningbouwvereniging. Zij vragen om binnen te komen en stelen dan een pinpas of persoonlijke spullen. 

Eind augustus waren er meerdere senioren in Hoorn en omstreken slachtoffer van deze daden. Er werd een tweetal aangehouden, welke zaak zich vandaag voor het eerst voordoet voor de rechter. Desalniettemin lijkt het gevaar niet geweken. De politie legt uit waarom juist senioren het doelwit zijn van deze 'laffe acties'. 

Tekst gaat verder onder de video.

Politie waarschuwt voor babbeltrucs - NH Nieuws

"Vaak zijn de slachtoffers inderdaad van hoogbejaarde leeftijd. Deze mensen zijn extra kwetsbaar omdat ze vaak goed zijn van vertrouwen en ergens geen kwaad inzien. Daarom zijn ze vaak een makkelijk doelwit voor deze laffe acties", aldus politiewoordvoerder Wendy Boudewijn.

Impact en angst

De Hoornse ouderenraad geeft aan dat het inderdaad veel impact kan hebben op de mensen. "Het kan iedereen gebeuren, mij ook", vertelt bestuurslid Carmen Read. "Het geeft je een onveilig gevoel en je gaat mensen er minder door vertrouwen."

Tekst gaat verder onder de video.

Hoornse ouderenraad vertelt over gevolgen van babbeltrucs - NH Nieuws

"Mensen weten niet wat ze moeten doen als zo'n persoon voor de deur staat, die ze iets probeert te verkopen wat gevolgen voor ze kan hebben. Dat is een moeilijke situatie."

"Geef nooit je pincode aan de telefoon of de deur en laat niet zomaar iemand binnen als je die persoon niet verwacht."

politiewoordvoerder wendy boudewijn

De politie heeft meerdere tips waardoor mensen op leeftijd zich kunnen weren voor deze criminelen. "Wat belangrijk is om te weten, is dat banken nooit bellen om je om je pincode te vragen. Als je dus over de telefoon wordt gebeld of aan de deur wordt je pincode gevraagd of gevraagd om iets aan de deur te betalen: doe dit dan niet."

Daarnaast worden mensen gewaarschuwd niet zomaar voor iedereen de deur open te doen. "Als je geen afspraak hebt met bijvoorbeeld de woningbouw, vraag dan of deze persoon een legitimatie kan laten zien of bel het bedrijf op om dit te checken. Laat deze persoon niet binnen, totdat je weet of alles in orde is."

Landelijk probleem

Ondanks dat er in West-Friesland een golf was van slachtoffers van babbeltrucs, geeft de politie aan dat het niet alleen daar speelt. "Het is door heel Nederland een probleem. De werkwijze van deze 'babbelaars' wordt steeds sluwer en wij horen echt wekelijks dat mensen hiervan het slachtoffer zijn geworden."

Wilt u hulp en advies zodat u zich thuis veiliger voelt? 
Veiligheidsconsulenten van de ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen) kunnen thuis bij u langskomen om een veiligheidscheck te doen. Tijdens zo’n check kijken ze naar mogelijkheden om de veiligheid in en om de woning te vergroten, geven ze advies hoe je babbeltrucs kunt herkennen (en er dus niet intrapt) en hoe je veilig online actief kunt zijn (o.a. om te internetbankieren). Maak via deze link een afspraak.  

Lees ook