IJmond

Honger naar nieuwe Elfstedentocht: "Hoogtepunt in mijn leven"

15 januari 2020, 17.47 uur · Aangepast 15 januari 2020, 18.15 uur
Door Dennis Mantz · Foto: NH / Dennis Mantz

Whatsapp

HEEMSKERK - Ze zijn het unaniem eens: de Elfstedentocht kan ook voor schaatsers Bert Verduin, Nico Brantjes en Martien Timmer als onvergetelijk worden beschouwd. 

De Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden is vandaag op de kop af 111 jaar jong. Reden om in Friesland voor het eerst de Dag van van de Elfstedentocht te vieren. Dat doen ze om de 'elfstedencultuur' levend te houden.

"En dat is belangrijk", lacht Heemskerker en 'zwartrijder' van de tocht in 1986, Martien Timmer. "Maar gaat 'ie überhaupt nog wel gereden worden? Ik denk en ik hoop het wel."

IJmonders Martien Timmer, Bert Verduin en Nico Brantjes zijn samen goed voor zes deelnames aan de Elfstedentocht. Tekst gaat verder onder de video.

NH Nieuws

Naast Martien zit Bert Verduin, die derde werd tijdens de laatste Elfstedentocht in 1997. De oud-schaatser is herstellende van een flinke griep, maar als het gaat over 'dé tocht' dan bloeit hij al snel weer op. "Dat was toch uniek?", steekt hij van wal. "Heel mooi om mee te maken. Ik was toen ook in de kracht van mijn leven. Maar helaas waren er meer favorieten", aldus de Heemskerkse sportman.

De stempelkaart van Nico Brantjes tijdens zijn derde tocht. Tekst gaat verder onder de foto.

NH
NH

Nico Brantjes stond aan de start in 1985, 1986 en 1997. En als de natuur meewerkt dan voegt hij ook nog een vierde Elfstedentochtkruisje toe. "Elk jaar weer hoop je en denk je: komt die tocht er dit jaar? Het is zo'n belangrijk moment in je leven geweest." 

Whatsapp