Ga naar Content

Haarlem behoort opnieuw tot steden met hoogste afvalstoffenheffing

HAARLEM - Van de veertig grootste gemeenten van het land vraagt Haarlem de hoogste afvalstoffenheffing. Haarlemmers betalen daar dit jaar 392,40 euro aan.

Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

Dat is soms wel 150 euro meer dan in vergelijkbare steden. Nijmegen spant de kroon: daar betalen de inwoners 43,14 euro aan afvalstoffenheffing.

Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2020, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dat tarief is al jaren hoog in Haarlem. Vorig jaar had de stad zelfs de grootste stijging van het tarief voor afvalverwerking. Van alle gemeenten van het land staat Haarlem in de top tien.

Grondstofstraten

Uit een reactie van de gemeente Haarlem blijkt dat de afvalstoffenheffing in 2011 nog 307 euro was. In 2019 steeg de heffing in de stad het meest, maar dat kwam onder meer door investeringen in 'grondstofstraten' op het Milieuplein, extra duobakken in de stad en hogere kosten van afvalscheiding.

Haarlem wijst er bovendien op dat de woonlasten in totaal netto minder stijgen dan in de rest van Nederland omdat de rioolheffing, een ander deel van de woonlasten, is afgenomen. Haarlem daalt volgens de gemeente van de vierde naar de zesde plaats van duurste gemeenten qua woonlasten.

Afvalscheiding

Ook zegt de gemeente dat de afvalstoffenheffing weliswaar hoog is, maar dat komt doordat er is geïnvesteerd in afvalscheiding. "Wij hebben het nu gedaan, veel gemeenten moeten het nog doen", aldus een woordvoerder van wethouder Merijn Snoek.

Twee van de redenen van de relatief hoge afvalstoffenheffing zijn dat de kosten van kwijtschelding van afvalstoffenheffing voor arme Haarlemmers in de heffing is opgenomen, en dat het Rijk het tarief voor verbrandingsbelasting heeft verhoogd.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!