Ga naar Content

Ode aan de treurnis van Zaandam: "Liefdesverklaring aan mooie lelijkheid"

ZAANDAM - Iedereen kent er wel een paar: plekken die zo lelijk zijn dat ze weer mooi worden. Schrijver Mark van Wonderen heeft voor zijn nieuwe boek Treurtrips de krenten uit de pap gepikt. Hij neemt ons mee naar de ooit zo 'grauwe provinciestad' Zaandam, waar de verloedering rond de eeuwwisseling een halt lijkt te zijn toegeroepen. 

Foto: NH Nieuws/Mischa Korzec

"Het is alleen te hopen dat de lelijkheid van weleer niet helemaal verdwijnt", schrijft Van Wonderen in zijn boek. Met de 'lelijkheid van weleer' doelt hij onder meer op de betonnen kolossen die zo typerend zijn voor de architectuur uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. 

Rozengracht

Zoals voor meer steden, heeft de schrijver ook voor Zaandam een route uitgestippeld. Een van de haltes is de Rozengracht, waar hij even halt houdt om de achterkant van winkelcentrum Rozenhof te bewonderen.

(Let op: verhaal gaat verder onder de afbeelding) 

Foto:

"Echt prachtig", jubelt Van Wonderen bij het aanschouwen van de grijsgrauwe gevel. "En weet je, ik ben dus zo bang dat - omdat veel mensen dit lelijk vinden - hier ook weer van die Zaanse geveltjes tegenaan worden gespijkerd. Of dat het gesloopt wordt, maar dat zou eeuwig zonde zijn." 

(Let op: verhaal gaat verder onder de video)

TREURTIPS - NH Nieuws

Hoewel de uitstraling en aantrekkingskracht van Zaandam volgens Van Wonderen sinds pak 'm beet 2000 in de lift zit, neigt al dat Zaans groen wat hem betreft 'een beetje naar een overkill'.

Zaanse huisjes

Hij erkent dat de stijl - denk aan het uit Zaanse huisjes opgebouwde Intell-hotel nabij het station - een ware publiekstrekker is. "Maar als je hier woont, en je moet er elke dag naar kijken, weet ik niet of je er vrolijk van blijft." Met andere woorden: ook moderne architectuur kan treurig zijn.  

(Let op: verhaal gaat verder onder de afbeelding)

Foto:

In totaal heeft de schrijver zeven Zaandamse treurtips in zijn boek opgenomen. Wie Van Wonderen beticht van leedvermaak, heeft gedeeltelijk gelijk. "Misschien is het dat wel, maar het is wat mij betreft meer dan dat. Het is een soort liefdesverklaring aan mooie lelijkheid.  Het is anders dan al die gezapige nieuwbouwwijkjes. Het leeft, er zit een verhaal achter, en dat vind ik mooi."

Foto: Treurtrips/Mark van Wonderen

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook