Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Baas Beverwijkse Bazaar over sluitingen vanwege muizen: "Blij dat dit gebeurd is"

13 januari 2020, 18.49 uur · Aangepast 13 januari 2020, 19.41 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws

BEVERWIJK - "Het is een klap, maar ik hoop dat we er iets van leren." Dat zegt de directeur van de Beverwijkse Bazaar, waar vijf restaurants gedwongen moesten sluiten vanwege overlast van muizen. 

Nog eens 22 andere restaurants kregen een boete vanwege slechte hygiëne en 39 ondernemers kwamen er met een waarschuwing vanaf. 

De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) voerde zaterdag een uitgebreide controle uit op de markt. In totaal zijn 93 levensmiddelenbedrijven en restaurants aan een inspectie onderworpen.

Aantijgingen dat de Bazaar het ongediertebeleid niet op orde zou hebben verwijst directeur George Zapantoulis naar het land der fabelen. "De Bazaar is structureel bezig met ongediertebestrijding. Wij hebben gediplomeerde ongediertebestrijders in dienst en is er een doorlopend contract met een professionele ongediertebestrijder." 

Nalatigheid

De huidige muizenoverlast is volgens de directeur te danken aan de nalatigheid van ondernemers. "Als er geen etensresten liggen hebben die muizen daar niks te zoeken." 

Bekijk hier de hele reportage met een interview met Zapantoulis. Tekst loopt door onder de video

BAZAAR - NH Nieuws

Sharog Olyaei is een ondernemer in de Beverwijkse Bazaar: hij heeft er een koffiezaak en een hamburgerrestaurant. Ook bij hem stond de inspectie zaterdag op de stoep. "Ik kreeg alleen het advies om staalborstels onder de rubbers van mijn roldeur te plaatsen. Dan kunnen de muizen daar niet doorheen knagen", vertelt hij.

Quote

"De sluiting werkt als een schokeffect"

DIRECTEUR GEORGE ZAPANTOULIS

Olyaei weet dat de muizen een probleem vormen in de Bazaar en neemt daarom zijn eigen maatregelen om die dieren  zoveel mogelijk buiten de deur te houden. "Er zijn ook ondernemers die dat niet doen natuurlijk", vertelt hij.

"De sluiting werkt als een schokeffect. Laat het een les zijn voor alle ondernemers die nu een boete hebben gekregen", aldus de directeur. "Ik hoop dat ze zich echt beter aan de hygiëneregels gaan houden." De betreffende eigenaren van de gesloten restaurants krijgen van de NVWA een overzicht met maatregelen die er getroffen moeten worden om hun restaurant weer te kunnen openen. 

Volgens Zapantoulis is er geen reden om aan te nemen dat er risico's zijn ontstaan omtrent de gezondheid van personen na het eten bij één van de beboete restaurants. Het complete rapport daarover van de NVWA verschijnt binnenkort.