Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Hartpatiënte Pieternel gaat na moeilijke tijd voor 2020: "Dit wordt mijn jaar!"

14 januari 2020, 07.00 uur · Door Maarten Edelenbosch

HOORN - 2020 moet het jaar van Pieternel Siemons-Joosse worden. En voor de 54-jarige vrouw uit Hoorn is dat allesbehalve vanzelfsprekend. Een steunhart redde haar van de dood, maar een transplantatie moet de echte oplossing worden.

Het begint in 2018 als ze last krijgt van benauwdheidsklachten, zo legt ze uit. "Volgens mijn huisarts moest ik op ademhalingstherapie, en toe ik niet veel later weer belde kreeg ik te horen dat er griep heerste en dat ik het moest aankijken. Maar op een zondagnacht ging het echt niet meer en belandde ik in het ziekenhuis."

Foute boel

Uit onderzoek blijkt al snel dat het foute boel is. Pieternel heeft twee liter vocht achter haar longen en haar hart pompt voor nog maar tien procent. Door het plaatsen van een kastje (Implanteerbare Cardioverter-Defibrillator), hopen ze de problemen te verhelpen. Dit blijkt alleen niet het geval.

Tekst gaat verder onder de foto.

NH Nieuws

"Begin 2019 kon ik bij het UMC in Utrecht terecht en kreeg ik een steunhart", legt Pieternel uit. Het bleek een zware operatie, met allerlei complicaties - zoals onder meer een longontsteking. Toch blijkt het wel haar redding. "Er loopt nu een kabel vanuit mijn lichaam naar een kastje dat ik altijd bij me draag; een steunhart. Die stuurt mijn hart volledig automatisch aan. Het apparaat heeft me een tweede leven gegeven."

Quote

"Ik hoop dat ik door de nieuwe donorwet van 2020 een nieuw hart kan krijgen."

pieternel

Waar ze eerst nergens energie voor had, kan ze nu weer wat dingen doen. Zoals kleine stukjes op de elektrische fiets of lopen, en de deur uit voor een kleine boodschap. Toch is het steunhart een tijdelijke oplossing. "Ik merk dat het alweer wat minder gaat. Bovendien moet ik niet met lege accu's komen te zitten, want dan ben ik binnen een half uur dood."

Toch reageerde ze enthousiast op onze oproep aan Noord-Hollanders waarom 2020 hun jaar gaat worden. "Ik hoop dat ik dit jaar op de donorlijst kom voor een harttransplantatie. Dit is de echte oplossing. Maar ook dat heeft flink wat voeten in aarde. Het is een zware ingreep, en er is een wachtlijst van drie tot vijf jaar. Maar ik hoop dat het door de nieuwe donorwet sneller gaat."

Wordt 2020 ook jouw jaar? Of dat van iemand die je kent? Laat het ons dan weten! Stuur je verhaal naar [email protected] en wie weet nemen we contact op.