Ga naar Content
West-Friesland

Teleurstelling over 'weinig verantwoordelijkheidsgevoel' rondom Hoornse marathon

13 januari 2020, 12.48 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Schutz Marathon Hoorn

HOORN - De organisatie en veiligheid rondom de marathon van Hoorn in 2020 lijken niet bij iedereen het gewenste verantwoordelijkheidsgevoel op te roepen. Hoornse raadsleden van de PvdA en VVD hebben samen vragen gesteld aan burgemeester en wethouders, maar zijn teleurgesteld in hun reactie. "Waarom pakken ze niet die proactieve rol, om te komen tot de organisatie van een veilig evenement?", aldus PvdA-raadslid Arnica Gortzak. 

Raadsleden van de PvdA en de VVD woonden een paar weken geleden een informatiebijeenkomst bij van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, waarbij ook de marathon van Hoorn werd besproken. "Wij waren daar als raadsleden juist bij voor de informatie, en voor een goede samenwerking. De veiligheidsregio vertelde toen over de marathon van Hoorn en welke stappen ondernomen kunnen worden om er een veiliger evenement van te maken", vertelt Gortzak. 

Tijdens de bijeenkomst vertelde de veiligheidsregio onder andere dat het een slim idee is om het evenement naar april te verplaatsen, om alle warmte risico's te vermijden. Hierdoor zouden de kosten van de koelbaden ook geen heikel punt meer zijn.

De marathon van Hoorn telt elk jaar duizenden deelnemers en trekt veel bekijks naar het centrum van de stad. In de aanloop naar het evenement van vorig jaar werd al gesproken over de toepassing van koelbaden, als de temperaturen hoog uit zouden vallen. Deze zouden echter te veel geld kosten voor de organisatie - die volledig op vrijwilligers draait. Uiteindelijk werd de marathon vorig jaar afgelast vanwege het warme weer.

Ontbrekend verantwoordelijkheidsgevoel

De raadsleden waren erg te spreken over de bijeenkomst en stelden het college vragen welke informatie hiervan ook bij hen bekend was en wat ze ermee gaan doen. Hun reactie hierop was 'teleurstellend summier'. "We hebben niet het idee dat er überhaupt de moeite is genomen om contact te leggen met de veiligheidsregio. We missen ook de informatie of dit nog gaat gebeuren en dit begrijpen we niet. Waarom pak je als college niet die proactieve houding om tot de organisatie van een veilig evenement te komen? Het wordt georganiseerd in onze gemeente: dan draag je daar de verantwoordelijkheid voor."

"Dit evenement wordt in jouw gemeente georganiseerd. Dan draag je daar verantwoordelijkheid voor."

pvda raadslid arnica gortzak

Gortzak vindt dat het college het evenement niet genoeg naar zich toe trekt. "Ze geven akkoord op de vergunning en daarmee is het klaar. Ondertussen wordt er wel een sportgala georganiseerd wat groots van de daken wordt geschreeuwd. Waarom kan er dan bij dit evenement geen steun en betrokkenheid volgen? Het evenement wordt nu gewoon weer in juni gehouden, zonder dat daar even extra over wordt nagedacht. Ze geven simpelweg aan dat dit 'voor geen problemen zorgt', terwijl de Veiligheidsregio duidelijk andere geluiden laat horen."

Financiën

Ook het financiële plaatje ligt volgens het college bij de organisatie van het evenement. "Ze bestaan louter uit vrijwilligers, maar het ondersteunen van een veiligheidsvoorziening zoals koelbaden lijkt er niet vanuit eigen initiatief te komen. De organisatie heeft zelf al eerder aangegeven dat ze dit echt niet kunnen betalen. Het college verschuilt zich achter dat er voor de koelbaden nog geen landelijk protocol is en dat ze daar op wachten. Maar ze kunnen al zoveel leren van de organisatie van de Dam-tot-Damloop. Waarom er geen initiatief wordt genomen om je hierover te laten informeren, snap ik niet."

De organisatie van de marathon gaat nu mogelijk een subsidie aanvragen voor de koelbaden.

Raadsleden van de PvdA en de VVD bereiden zich nu voor om aanvullende vragen te stellen aan het college, over de kwestie.

💬 Mail ons met jouw verhaal!
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessant foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected]!

Lees ook