Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Vandalen verven hele trein zilver op station Wormerveer

11 januari 2020, 19.09 uur · Aangepast 11 januari 2020, 22.37 uur · Door Thijs Bentvelzen

Vandalen hebben op station Wormerveer een gehele trein van de NS zilver geverfd. Acht wagons, alle ramen en de deuren, iedere centimeter is bespoten.  

Even verderop is een stuk van het hek opengeknipt, mogelijk zijn de vandalen afgelopen nacht hierlangs naar hun enorme canvas geslopen. Ook hebben de 'kunstenaars' tientallen lege spuitbussen en een paar handschoenen langs het spoor achtergelaten.

Grote letters

Wie van een goede afstand de trein zou bekijken ziet dat het niet zomaar een zilverkleurig werk is, er zijn enorme letters op de trein geschreven. Met de foto's voorhanden is het niet duidelijk wat er staat (of om welke tag het gaat).  

Michel uit Wormerveer, deelde de foto's van het zilveren gevaarte online. "Aan de achterzijde waar de treinen vaak 's nachts of het hele weekend staan is geen tot nauwelijks toezicht in de nachten."

Cameratoezicht?

Volgens Michel wordt het station steeds vaker als rangeerterrein gebruikt. Daarom roept de Wormerveerder Prorail en de gemeente Zaanstad op om cameratoezicht op het station te plaatsen. "Dat zou wel handig zijn om dit soort vandalisme in de toekomst te voorkomen. Dit kost elke keer heel veel geld om te herstellen en we betalen het uiteindelijk zelf."

Reactie NS: "Ontzettend asociaal"

De trein moet uit de dienst worden genomen om te worden schoongemaakt. Ook moet een nieuwe trein ter vervanging worden ingezet, zei een woordvoerster van de NS naar aanleiding van onze berichtgeving.

 

"We vinden dit ontzettend asociaal", aldus de woordvoerster. De NS staat in nauw contact met de politie. Het spoorbedrijf wil de schade verhalen op de daders. Het is nog niet bekend hoe groot de schade is.