Ga naar Content

Piet Buter over De Waard, McGuane, Southampton en Telstar

VELSEN-ZUID - Piet Buter was vrijdagavond bij NH Sport te horen als analist van verslaggever Thomas Brood bij de wedstrijd Telstar - FC Eindhoven. Buter vertrok afgelopen zomer als technisch directeur bij de Velsenaren en om die reden werd er in de uitzending ook op die gebeurtenis teruggeblikt. 

Foto: NH Sport / Thomas Brood

"Ik heb alleen een meningsverschil met Pieter de Waard en Telstar is meer dan Pieter de Waard", begint Buter over zijn vertrek als technisch directeur van de Noord-Hollanders. "Ik heb hier gevoetbald, ik ben hier trainer geweest, twee jaar technisch directeur geweest en bovendien ben ik supporter van Telstar. Ik ken iedereen en vind het een geweldige club. Bovendien ben ik uit mezelf opgestapt, ik ben niet weggestuurd", licht hij toe.

"Ik trap niet na, maar we gaan ook geen zoete broodjes bakken"

Piet buter

"Ik vond dat er een verkeerde beslissing was genomen door De Waard verantwoordelijk te maken voor het aanstellen van een nieuwe trainer. Ik heb me niet weg laten jagen. Dat zou ik nergens laten doen. Of ik nog wel eens contact heb gehad met De Waard? Nee, dat niet. Dat laat ik zitten. Je moet het ook weer niet opzoeken. Ik trap niet na, maar we gaan ook geen zoete broodjes bakken."

McGuane

Marcus McGuane speelde niet mee tijdens het gewonnen duel met FC Eindhoven (2-0). De jonge Barcelona-huurling staat in de belangstelling van Engelse clubs en is daarom deze week in Engeland om te praten met geïnteresseerde clubs. Geen aderlating voor Telstar, vindt Buter. "Nee, ik vind het een hopeloze voetballer. Als hij tien minuten eerder was gewisseld tegen Ajax (3-4, red.), dan wordt het nog gelijk. McGuane is een aardige voetballer, goed aan de bal, fysiek sterk. Maar hij laat ook altijd zijn man lopen. Het is een moordenaar voor je eigen ploeg. Ik denk dat het een zege is als hij weg is."

Foto: Pro Shots / Remko Kool

Inmiddels is Buter, oud-bondscoach van Iran, ook al een tijd werkzaam als scout bij het Engelse Southampton. Scouten bij Telstar doet hij echter niet. "Nee, die kans acht ik zeer onwaarschijnlijk", vertelt hij. "Als spelers in de eerste divisie al goed genoeg zijn op dit niveau, dan moeten ze nog een of twee stappen maken voor ze aan het niveau Premier League kunnen komen. Dat is een groot verschil. Een speler zou ik weten: Micky van de Ven van FC Volendam. Die zou wel snel een stap kunnen maken. Hij blijft natuurlijk niet bij Volendam. Dat is een hele goede, denk ik. Ik zou hem zelf wel willen halen en dan verhuren aan een eredivisieclub. Zulke stappen moeten spelers toch maken."

Telstar - FC Eindhoven

Buter zag Telstar tot slot een prima overwinning boeken op FC Eindhoven, waardoor de ploeg van trainer Andries Jonker nu de achtste plaats in de eerste divisie bezet. "Een heel aardige wedstrijd", aldus de oud-technisch directeur. "Een volkomen verdiende overwinning voor Telstar. Het had allemaal wat spectaculairder en spannender kunnen zijn en Telstar had er nog wel één of twee bij kunnen maken, maar dit is een nuttige overwinning. Telstar speelt mee voor een plek in de nacompetitie."