Ga naar Content

Herrie in Santpoort-Zuid: Hek bij beruchte spoorwegovergang al maand stuk

SANTPOORT-ZUID - Omwonenden van de spoorwegovergang bij de Van Dalenlaan in Santpoort-Zuid eisen onmiddellijk actie van ProRail. Het elektrische hek, dat onder meer spelende kinderen moet beschermen tegen passerende treinen, gaat al bijna een maand niet meer dicht.

Foto:

Wouter Hartendorf van boerderij Sinneveld bezit veel land aan de oostelijke kant van de beruchte spoorwegovergang. De onbewaakte overweg is volgens hem berucht geraakt door twee dodelijke ongevallen na een aanrijding met een trein. Voor Wouter reden om ruim drie weken geleden aan de bel te trekken als hij ziet dat het hekwerk niet meer sluit. Tot vandaag nog altijd tevergeefs. "We kunnen naar de maan, maar een hek maken is blijkbaar heel moeilijk", foetert hij tegen NH Nieuws.

Lees ook

"Dit is heel zorgelijk"

Ook omwonende Daan van Bakel - vader van drie kinderen - vindt dat er direct iets moet gebeuren. "Dit is heel zorgelijk", zegt hij. "Kijk: weer een trein, en het hek staat gewoon continu open. Dat lijkt me niet wenselijk, en gevaarlijk met kinderen die het spoor op kunnen lopen."

Tekst gaat verder onder de video:

Herrie in Santpoort-Zuid: Hek bij beruchte spoorwegovergang al maand stuk - NH Nieuws

NH Nieuws vroeg ProRail vandaag om reactie. "Wat ProRail betreft moet deze onbewaakte overweg liever gisteren dan vandaag worden afgesloten", zo schrijven ze. "Een proces waar wij door bezwaren vanuit de omgeving helaas al vele jaren mee bezig zijn."

Met een nog op te leveren ontsluitingsweg zouden de problemen namelijk in de toekomst definitief opgelost kunnen worden. Het bestemmingsverkeer hoeft dan geen gebruik meer te maken van de gewraakte overweg, maar kan dan direct vanuit het land doorsteken naar de weg nabij station Santpoort-Zuid.

"We kunnen naar de maan. Maar een hekkie maken is heel moeilijk."

Wouter hartendorf

ProRail is verantwoordelijk voor de overweg, maar wijzen als het gaat om het beheer van het elektrische deel naar omwonende Peter Nijssen. Het elektrische hekwerk was namelijk een wens van de bewoners om het makkelijk te kunnen openen en sluiten. "Dit systeem is de afgelopen periode meerdere keren defect geraakt, waardoor het hek vastzit", zo verklaart ProRail.

Lees ook

De spoorwegbeheerder vervolgt:  "Ook ProRail hoopt dat de bewoners van het aansluitende complex zo snel mogelijk zorgen voor een constructieve oplossing voor het elektrische systeem, zodat gevaarlijke situaties kunnen worden voorkomen."

Oplossing?

NH Nieuws vroeg ook Peter Nijssen om reactie. Hij vindt dat er door het defect geen gevaarlijke situatie is ontstaan. Wel zal hij 'op korte termijn' met de aannemer het hekwerk repareren. "De onderdelen zijn besteld."