West-Friesland

NL
V

Grote zorgen om voortbestaan Enkhuizer ijsclub: "We hebben snel nieuwe leden nodig"

10 januari 2020, 17.05 uur · Aangepast 10 januari 2020, 17.29 uur · Door Maarten Edelenbosch

ENKHUIZEN - Het is eigenlijk een bijzonder moment om het over schaatsen te hebben op natuurijs, want de vorst is nog ver weg. Alleen is dit juist het grote probleem voor de Enkhuizer IJsclub, die met het voorbestaan bedreigd wordt.

Het is alweer vijf jaar geleden dat er voor het laatst op de Enkhuizer ijsbaan geschaatst werd. En toen was die ook nog eens slechts een paar dagen open. Door het uitblijven van fatsoenlijke winters daalde het aantal leden hard de afgelopen jaren hard.

"We hadden er 1.500 en nu nog maar 400. Het is dat we het clubhuis nog kunnen verhuren, anders hadden we er al niet meer geweest", vertelt voorzitter Jur Visser. Nu redden ze het nog, maar als het aantal leden nog verder zakt is het einde in zicht voor de 130 jaar oude vereniging.

Schaatsen op de Enkhuizer ijsbaan in 2012 - mw. Doodeman-Veken

Probleem alleen in Enkhuizen

Opvallend is dat het probleem vooral in Enkhuizen lijkt te spelen. Uit een rondgang van NH Nieuws langs andere ijsclubs in de regio blijkt daar het probleem niet te spelen. Daar heeft Visser wel een verklaring voor. "Vermoedelijk omdat in dorpen iedereen lid is, ook al schaatsen ze niet. En ik denk dat Enkhuizen toch wat meer een stad is, en daarom minder leden heeft."

Tekst gaat verder onder de foto.

Quote

"De oudste vereniging van Enkhuizen laat je toch niet verloren gaan?"

ijsclub voorzitter jur visser

In de nieuwbouwwijk Kadijken zijn duizend folders verspreid om aan nieuwe leden te komen. Er zijn al een paar nieuwe aanmeldingen binnen gekomen, maar nog niet genoeg. "Eigenlijk moeten we weer naar de 800 toe. Dus ik zou zeggen meld je aan en steun de vereniging. Het kost maar acht euro per jaar. Het is de oudste vereniging van Enkhuizen, die laat je toch niet verloren gaan?"

Aanmelden als lid kan via: enkhuizerijsclub.nl