Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

'Officieren van de oude Schutterij van Alkmaar' weer in volle glorie te zien

9 januari 2020, 15.24 uur · Aangepast 9 januari 2020, 18.34 uur · Door Redactie

ALKMAAR - Het groepsportret 'Officieren van de oude Schutterij van Alkmaar' van Caesar van Everdingen hangt na een grondige restauratie weer in het Stedelijk Museum Alkmaar. 

Allard Kaai

In 1641 maakte Van Everdingen het enorme schilderij. Hij was toen zo'n 24 jaar oud. Dit schuttersstuk was zijn eerste grote opdracht en voelde voor hem als een soort visitekaartje voor potentiële klanten, aldus onze mediapartner Alkmaar Centraal. 

Te slechte staat

Het schilderij was er vorig jaar slecht aan toe, zelfs zo slecht dat het niet meer getoond kon worden. "Je ziet allemaal scheuren en gaten. Daar is in het verleden ook al wat aan gedaan, maar dat was helaas niet even fraai meer", vertelde conservator Christi Klinkert van het Alkmaarse museum destijds aan NH Nieuws. 

In de video hieronder legt Klinkert uit waarom het schilderij moest worden gerestaureerd, en hoe het onder handen is genomen. (Let op: tekst gaat verder onder de video)

Gerenoveerd schuttersstuk weer in volle glorie te zien in Alkmaar - NH Nieuws

Live meekijken

Bezoekers van het Stedelijk Museum in Alkmaar konden live meekijken hoe restauratoren Erika Smeenk en Johanneke Verhave het werk van Van Everdingen opknapten. Allereerst verwijderden zij het vergeelde vernis, alle overschilderingen en retouches  En na een grondige schoonmaak hebben ze alle kale plekken gevuld en geretoucheerd.

De restauratie is mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt en BankGiro Loterij Restauratiefonds.

Kijk hieronder naar een fotoserie van de restauratie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!