Ga naar Content

De tijd is om: jongens die Amsterdamse kledingwinkel plunderden nu herkenbaar in beeld

AMSTERDAM - Ze hadden een paar weken de tijd zichzelf bij de politie aan te geven, maar dat hebben ze niet gedaan. Daarom worden nu herkenbare beelden van vier van de zeven dieven op kledingwinkel JD Sports op de Bijlmerdreef in Amsterdam vrijgegeven. De drie anderen die erbij waren blijven onherkenbaar, omdat ze niets hebben meegenomen.

Foto: Politie Amsterdam

Op de koopavond van donderdag 7 november is het rustig in de zaak, maar rond 20.30 uur komt daar verandering in. Een groep van zeven jongens komt de winkel binnen. In eerste instantie lopen ze heel rustig en is het niet direct duidelijk wat voor intenties de jongens hebben. Het lijkt erop dat ze gewoon komen winkelen.

Grab-and-run

Maar niet vele later is duidelijk waar ze op uit zijn en lopen ze rustig op de kledingrekken af. Vier van de zeven jongens pakken kleding uit de rekken en rennen naar de uitgang; een grab-and-run.

Bekijk de beelden op onderstaande video: 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Een winkelmedewerker heeft snel door wat er aan de hand is en probeert de deuren te sluiten. Maar een paar jongens zijn haar te snel af en rennen het pand uit. Haar collega's schieten te hulp en proberen de anderen te stoppen. Ook deze poging mag niet baten. 

Trend

De groep is niet alleen door bewakingscamera's vastgelegd, de grab-and-run is buiten ook gefilmd en verspreid op social media. Door het filmen en de manier waarop de diefstal wordt gepleegd lijkt het een exacte kopie van wat die tijd eerder gebeurde bij filialen van JD-sports in Brussel en Londen. 

Eerst onherkenbaar

De overvallers waren eerder onherkenbaar te zien. "Het tonen van herkenbare beelden is een zwaar opsporingsmiddel", zegt politiewoordvoerder Lex van Liebergen. "Het Openbaar Ministerie neemt in de afweging om de beelden wel of niet te tonen altijd mee of er nog andere manieren zijn om de identiteit van de verdachten te achterhalen."

Lees ook

En dat deed het OM om de groep eerst onherkenbaar in beeld te brengen. "De verdachten de kans geven om zich te melden is zo'n manier. Ook is het zo dat in deze zaak de jongens minderjarig zijn, dat is ook een reden geweest voor het OM om de verdachten eerst onherkenbaar te tonen. Helaas hebben zij zich niet gemeld, dan is de consequentie dat een aantal van hen herkenbaar in beeld komt", aldus Van Liebergen. 

De vier die herkenbaar in beeld zijn gebracht zijn de jongens die ook daadwerkelijk kleding hebben gepakt. Ze hebben een donkere huidskleur, dragen donkere kleding en een capuchon. Ze zijn niet heel herkenbaar in beeld, maar 'als je ze kent, zie je echt wel wie het is', aldus Van Liebergen. Ze hoopt dat die mensen contact opnemen met de politie.

💬 Whatsapp ons!

Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!