Ga naar Content

Steun voor landelijk vuurwerkverbod vanuit burgemeesters Haarlemse regio

HAARLEM - De burgemeesters in Haarlem, Bloemendaal en Zandvoort kijken reikhalzend uit naar een landelijk vuurwerkverbod. De burgemeester van Heemstede denkt dat een verbod in ieder geval landelijk moet worden ingevoerd, anders is het niet te handhaven. De regering bespreekt morgen wat te doen met de toenemende vraag om zo'n verbod. "Het wordt tijd om te kappen met de consumentenverkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen", meent burgemeester Elbert Roest van Bloemendaal.

Foto: Adobe Stock

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem steunt een eventueel landelijk vuurwerkverbod. Hij heeft het liefst meteen een algeheel verbod dan dat het in fases wordt ingevoerd. Hij heeft de voorkeur voor een verbod in het hele land, laat hij aan NH Nieuws weten.

Vuurwerkshows in Haarlem

Haarlem is als enige van de vier gemeenten in de regio zelf bezig met een lokaal verbod op vuurwerk. De gemeente onderzoekt of het afsteken van consumentenvuurwerk vanaf volgende jaarwisseling kan worden verboden in de hele stad of delen van de stad. Dat doet de gemeente in overleg met het bedrijfsleven, handhaving, politie en andere maatschappelijke organisaties. Een alternatief kan dan zijn om op één of meerdere plaatsen vuurwerkshows te organiseren.

Voor juni moet dit onderzoek klaar zijn. Tijdens de afgelopen jaarwisseling was er in Haarlem al een publiekscampagne, waar via posters in de stad is opgeroepen vrijwillig af te zien van het afsteken van (knal)vuurwerk.

Luchtkwaliteit

Volgens een meerderheid van de gemeenteraad is er een aantal redenen om met vuurwerk te stoppen. Door het afsteken van vuurwerk is er een groot risico op letselschade, mensen en dieren ondervinden ernstige overlast, de luchtkwaliteit is urenlang slecht, politie en hulpverleners zijn in gevaar en zij worden soms moedwillig met vuurwerk bedreigd. Bovendien is de gemeente jaarlijks tienduizenden euro's kwijt aan opruimwerkzaamheden.

"Het is genoeg geweest. Dat vinden veel van mijn collega's en dat geldt ook voor mij."

Elbert Roest, Burgemeester van Bloemendaal

Wienens nieuwe collega in Zandvoort , David Moolenburgh, wacht de beslissing van de regering morgen af. Hij 'hoopt op een landelijk verbod van particulier knalvuurwerk gezien de overlast en de maatschappelijke gevolgen.'

In Bloemendaal wond burgemeester Elbert Roest er deze week ook geen doekjes om. "Het is genoeg geweest. Dat vinden veel van mijn collega’s en dat geldt ook voor mij", schreef hij op Facebook. "Het wordt naar mijn mening tijd om te kappen met de consumentenverkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen."

Klimaatbelasting

Roest hoopt net als zijn collega's in Haarlem en Zandvoort dat 'Den Haag' nu doortastend is en een verbod afkondigt. Desgevraagd laat Roest weten geen voorstander te zijn van een lokaal vuurwerkverbod. Als er elders in het land gewoon vuurwerk gekocht kan worden, vindt hij een lokaal verbod moeilijk te handhaven. "De burgemeester blijft zich hard maken voor strengere landelijke maatregelen", aldus een woordvoerder van Roest.

"Maatschappelijke schade, klimaat, tolerantie en gezondheid kunnen ook relevante overwegingen zijn."

ASTrid nienhuis, burgemeester van Heemstede

In Heemstede is er volgens Burgemeester Astrid Nienhuis 'vanuit overwegingen van veiligheid' geen aanleiding voor een lokaal vuurwerkverbod. Maar, voegt ze toe, andere factoren zoals maatschappelijke schade, klimaat, tolerantie en gezondheid 'kunnen ook relevante overwegingen' zijn. "Hoe die factoren worden afgewogen en tot welke conclusie dat leidt, laat de burgemeester graag over aan het gesprek in de samenleving en aan de politiek", reageert ze via een woordvoerder. 

Nienhuis benadrukt dat er aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan, anders is handhaving niet realistisch. Dat zijn: draagvlak in de samenleving, een duidelijke (bij voorkeur) landelijke norm en voldoende handhavingscapaciteit bij politie.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook