Ga naar Content
Gooi

Meer Gooise burgemeesters willen landelijk vuurwerkverbod: "De grens lijkt bereikt"

9 januari 2020, 15.04 uur · Aangepast 10 januari 2020, 06.53 uur
Door: Redactie · Foto: Adobe Stock

HILVERSUM - De roep om een landelijk vuurwerkverbod wordt steeds groter. Dat valt ook te merken onder de burgemeesters in 't Gooi. Deze week opperden onder meer de burgemeesters van Laren en Weesp al zo'n verbod; burgemeester Broertjes van Hilversum doet dat al enkele jaren. 

Burgemeester Broertjes noemt de afgelopen jaarwisseling landelijk gezien flink uit de hand gelopen. Zijn eerdere standpunt is door deze gebeurtenis, en vele andere incidenten die avond, bevestigd: hij blijft voor een vuurwerkverbod.

Dat werkt echter alleen wanneer er een landelijk verbod wordt ingesteld, want lokaal heeft het weinig zin, denkt hij. "Op die manier kan het niet gehandhaafd worden, dan verschuift het probleem alleen maar." Volgens hem ligt de bal nu bij minister Ferd Grapperhaus.

Broertjes, die ook wel de geestelijke vader van de vuurwerkvrije zone wordt genoemd, vertelt over de jaarwisseling van 2011/2012. Dat was de start van zijn zogenoemde 'kruistocht tegen een uit de hand gelopen traditie'. "Het leek wel oorlog in Hilversum toen ik hier net burgemeester werd. Ik vond dat echt niet normaal, maar het is eigenlijk alleen maar erger geworden met de jaren."

"Het is alleen maar erger geworden met de jaren"

Pieter Broertjes, Burgemeester Hilversum

De burgemeester voelde zich niet bepaald serieus genomen in zijn mening. "Andere burgemeesters vonden mij maar een zeurpiet, maar nu wil iedereen opeens de eerste vuurwerkvrije stad zijn." Inderdaad zijn verschillende gemeenten bezig met vuurwerkvrije zones of een algeheel vuurwerkverbod. Grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam behoren al tot het lijstje van 113 gemeenten met vuurwerkvrije zones, maar ook onder andere Almere en Middelburg werden daar afgelopen jaar aan toegevoegd.

Nog wel problemen

Hilversum heeft sinds 2015 al een vuurwerkvrij centrum met een georganiseerde show. Dat bevalt Broertjes goed. "In het centrum verliep oudejaarsavond erg rustig. Iedereen houdt zich aan het verbod, maar in de buitenwijken zijn nog wel problemen. Idealiter zou er een landelijk verbod komen, met georganiseerde vuurwerkshows. Niet alleen in het centrum, maar ook in de buitenwijken, zodat iedereen vuurwerk in de buurt heeft."

Vrijdag komen politie en justitie met definitieve cijfers over de jaarwisseling en zal minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hierop reageren. Broertjes hoopt dat Grapperhaus zijn kans grijpt, ook al ligt het onderwerp gevoelig bij bepaalde partijen. "Dit is het moment voor de minister om een standpunt in te nemen over het onderwerp. Mensen zijn er klaar mee. Ik denk niet dat er een geheel verbod komt, maar wellicht wel een verbod op knalvuurwerk, anders krijg je de VVD en het CDA ook niet mee. Je moet elkaar in het midden ontmoeten. Hopelijk doet Grapperhaus een duidelijke uitspraak, anders is het echt een gemiste kans."

Andere Gooise gemeenten

Andere Gooise burgemeester praten ook al over een vuurwerkverbod. Zo opperden onder meer burgemeesters Nanning Mol van Laren en Bas-Jan van Bochove van Weesp voor zo'n landelijk verbod. Ook de gemeenteraad van Gooise Meren spreekt over 'passende maatregelen', zonder nog te weten wat dat precies is. De raad is nog verdeeld. Volgens burgemeester Niek Meijer van Huizen lijkt 'de grens voor wat betreft vuurwerk bereikt te zijn'. 

Regionaal verbod tweede keus

Als het landelijke verbod er niet komt, dan moet er volgens Broertjes gekeken worden naar een regionaal vuurwerkverbod. "Samen met de gemeenteraad en de regio moeten wij een volgende stap zetten", aldus Broertjes eerder deze week op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Volgens hem is een regionaal verbod al beter dan een lokaal verbod alleen. 

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Lees ook