Ga naar Content
IJmond

Bets (86) doneert communiejurkje van parachutestof aan luchtoorlogmuseum

8 januari 2020, 16.27 uur · Aangepast 8 januari 2020, 16.43 uur
Door: Dennis Mantz · Foto: NH Nieuws

HEEMSKERK - Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis is een markant museumstuk rijker. Het gaat om een gift van de 86-jarige Bets Schipper uit Egmond aan Zee: een communiejurkje uit 1946, gemaakt van parachutestof.

De familie Schipper woonde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op steenworp afstand van de belangrijke droppingsplaats Mandrill. Op het veldje nabij hun boerderij aan de Wognumse Zomerdijk worden in de herfst van 1944 volop wapens, munitie, voedsel en medicijnen gedropt voor het verzet.

"De parachutes, die eigenlijk vernietigd moesten worden, bewaarden we dan onder het hooi", vertelt Bets aan NH Nieuws. "Er was toen textielschaarste. En de vrouw van de knecht die bij ons werkte heeft er toen in 1946 een communiejurkje van gemaakt, schitterend toch?"

 Tekst gaat verder onder de video:

JURK - NH Nieuws

Dat het jurkje in het museum een plek krijgt vindt ze niet alleen heel mooi, maar ook belangrijk. "Het verhaal over de oorlog moet blijven leven. En dat onze ouders bij de ondergrondse zaten, maakt me trots", aldus Bets.

"Ik wil niets aandikken, maar ik ben er wel heel trots op"

Bets Schipper

Johan Graas, voorzitter van museum Fort Velshuis, is in zijn nopjes met het nieuwe museumstuk. "Dit jurkje is echt van een parachute gemaakt dat gedropt is op mandrill. Het is dus niet alleen een jurkje dat gedragen is tijdens een communie, maar het is ook het hele verhaal erachter. [..] En dat is toch fantastisch om te kunnen vertellen aan de jeugd of bezoekers?", aldus Graas.

Fort Veldhuis zal het communiejurkje vanaf april voor het eerst gaan presenteren aan het publiek.