Ga naar Content

Wat moet je doen als een grote grazer je pad kruist?

CASTRICUM - Ze zijn de natuurlijke grasmaaiers voor het duingebied en zijn bovendien erg fotogeniek. Toch moet je oppassen met de grote grazers. Een 63-jarige man raakte dit weekend in het Brabantse natuugebied Maashorst gewond na een aanvaring met een grote grazer. Boswachter Lydia Slijkerman van PWN geeft tips en uitleg. 

Foto: NH/Tom Jurriaans

We rijden samen met Slijkerman een rondje door het Noordhollands Duinreservaat in Castricum. In dit gebied lopen zo'n tweehonderd Schotse hooglanders rond. Samen met een kudde Exmoor pony's houden ze het duingebied volgens Slijkerman gezond. "Ze grazen de grassen weg en de houtgewassen die snel groeien. Op die manier hebben de bloemen en de planten meer ruimte om te groeien. Ze zijn essentieel voor ons gebied."

Betrouwbaar

Ongelukken, zoals in het natuurgebied in Brabant, komen volgens Slijkerman zelden voor.  "De kans is verwaarloosbaar. Het heeft ook met de type grazer te maken. Je kunt niet alle koeien over een kam scheren. De Schotse hooglander is heel erg rustig en betrouwbaar. Daarom hebben voor dit dier gekozen. We gooien de koeien er niet uit. Dan verruigt het landschap." 

Na een tijdje rijden komen we een kudde Schotse hooglanders tegen. Ze staan vlak langs het fietspad rustig te herkauwen en trekken zich eigenlijk niks aan van de recreanten. En dat is meteen het gevaar. Volgens Slijkerman nemen sommige bezoekers het niet al te nauw met de waarschuwingen die op de bordjes bij de ingang van het natuurgebied staan. 

Foto: Aangeleverde foto

Laks

"Mensen zijn ook wel wat laks", vertelt ze terwijl op hetzelfde moment een wandelaar op nog geen meter afstand een hooglander passeert. "Ze gaan tot het uiterste om een foto te maken. Ze pakken de hoorns vast of aaien de koe. Het zijn hele veilige en rustige dieren maar er gelden wel regels voor het betreden van een begrazingsgebied."

Om ongelukken te voorkomen heeft Slijkerman nog wel een aantal tips. "Het belangrijkste is om afstand te houden. Houd zo'n 25 meter afstand dan zit je altijd goed." En mocht een rund toch te dichtbij komen dan is een klap in je handen al genoeg om het dier te verjagen. "Als je echt bang bent, kun je ook een blikje met rijst vullen. Dan zijn ze meteen weg."

Ook is het volgens haar belangrijk om honden kort aangelijnd te houden. "Een hond wordt toch gezien als een gevaar. Een koe kan daar van schrikken. Verder is het belangrijk om de dieren niet te aaien en vooral te genieten van de dieren en het mooie duingebied."