Ga naar Content
Haarlem

Verbod op kerstboomverbrandingen bepleit: "Deze traditie moet zo snel mogelijk stoppen"

7 januari 2020, 18.16 uur · Aangepast 7 januari 2020, 21.48 uur
Door: Redactie · Foto: NH

ZANDVOORT - Er moet een verbod komen op kerstboomverbrandingen. Dat vindt Natuur en Milieufederatie Noord-Holland. "Deze traditie kan echt niet meer en moet zo snel mogelijk stoppen", aldus Sijas Akkerman van de natuurorganisatie. 

Foto: NH Nieuws

Deze week worden in verschillende dorpen in de gemeenten Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort kerstboomverbrandingen gehouden. Een oude traditie waar veel mensen nog elk jaar van genieten. Maar als het aan de Natuur en Milieufederatie ligt, komt hier echt een eind aan. 

"Ik vind het heel gek dat alle overheden dit toestaan in een tijd waarin boeren geen stallen kunnen bouwen in verband met de stikstofuitstoot terwijl bij kerstboomverbrandingen heel veel stikstof vrijkomt."

Kerstboomverbrandingen verbieden? - NH Nieuws

Bij een verbranding komen onder meer CO2, fijnstof, stikstof en kankerverwekkende stoffen vrij. Het is slecht voor de gezondheid van mensen en voor het milieu. 

Volgens Akkerman is de uitstoot bij verbrandingen aanzienlijk. "Zo'n zes procent van de landelijke uitstoot vervuilende stoffen", verwijst hij naar cijfers van het RIVM. Wel plaatst hij daarbij de kanttekening dat die luchtvervuiling niet alleen het gevolg is van kerstboomverbrandingen, maar ook door vreugdevuren als de Texelse meierblissen wordt veroorzaakt. 

Gemeenten

Haarlem geeft in de regio het beste voorbeeld, door kerstbomen te versnipperen voor compost.

In Bloemendaal en Heemstede gaat ook het merendeel van de kerstbomen door de versnippermachine. Toch worden ook in die regio in sommige dorpen nog traditionele verbrandingen gehouden. In Zandvoort is de verbranding elk jaar op het strand. 

Gemeenten staan wel open voor alternatieven voor de verbrandingen, maar geven ook aan dat het oude tradities zijn waar de dorpen graag aan vasthouden. 

Verbod

De Natuur en Milieufederatie gaat later dit jaar bekijken of een algeheel verbod op kerstboomverbrandingen mogelijk is. "We denken dat we nu wel veel meer kans hebben om er een verbod op te krijgen vanwege de stikstofproblematiek", vertelt Akkerman.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!