Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Officieuze nachtburgemeester 'Haarlemtown' sluit zijn Irrational Library

14 januari 2020, 15.05 uur · Aangepast 14 januari 2020, 15.21 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws

HAARLEM - De in New York geboren Haarlemmer Joshua Baumgarten vindt het mooi geweest. Zijn kleurrijke LP-handel, boekenwinkel, barbershop, maar vooral culturele broedplaats is nog tot februari geopend. "Daarna is het tijd voor iets anders, iets nieuws."

NH Nieuws

"Het is genoeg", zoals de Amerikaanse Haarlemmer het zelf omschrijft. "Het was geweldig om zoveel mensen te ontmoeten in de winkel en de stad op deze manier te leren kennen", vertelt Joshua. Maar na bijna acht jaar spullen verzamelen voelt hij dat het tijd is om door te gaan met iets nieuws. 

Culturele broedplaats

De 'Irrational Library' laat zich niet in één zin beschrijven. Zelfs de grondlegger van de winkel en culturele broedplaats moet hard nadenken voor hij een passend antwoord op die vraag heeft gevonden. "De Irrational Library is niet één ding. Het gaat om creativiteit, inspiratie en een manier om jezelf te uiten. De winkel is een soort uitlaatklep geworden voor alles wat ik vind in subculturen van over de hele wereld."

Bekijk hier de hele video over Joshua en zijn Irrational Library. Tekst loopt door onder de video.  

The Irrational Library in Haarlem sluit de deuren - NH Nieuws

De winkel aan de Doelstraat diende al die tijd ook als thuisbasis voor Haarlemse creatievelingen. Tussen de speelgoedpoppetjes en modelautootjes waren de kopstukken uit de Haarlemse popscene regelmatig te vinden voor een klein 'in-store' concert. Antieke posters op de muren met daarop bandnamen als Adriaan Alsema & The Good Looking Intellectuals ademen pophistorie.

Quote

"De Irrational Library stopt niet te bestaan"

joshua baumgarten, grondlegger irrational library

Bij de vraag wat zijn meest waardevolle bezit is, wijst Joshua naar een ingelijst tieneurobiljet, achter zijn bureau. Hij pakte het ooit af van iemand die zijn telefoon probeerde te stelen. "Ik pakte hem vast en riep: hey klootzak, je probeert mijn telefoon te stelen! Toen ik hem de winkel uitschopte, pakte ik het tientje uit zijn hand." 

Voortzetten

Joshua wil zich nu meer gaan bezighouden met de programmering van lokale bands en schrijvers. En ondanks dat zijn winkel straks gesloten is, leeft het gedachtengoed van zijn Irrational Library voort. "De Irrational Library stopt niet te bestaan. Ik wil al het goede wat ik hier heb opgebouwd graag voortzetten, maar dan zonder de lasten die het bezit van een winkel met zich meebrengt."