Ga naar Content
Alkmaar

Burgemeester Bergen: "Bestuurscultuurschaamte is het woord van het jaar"

7 januari 2020, 06.20 uur · Aangepast 7 januari 2020, 10.03 uur
Door: Redactie · Foto:

BERGEN - Geen 'boomer', maar 'bestuurscultuurschaamte'. Dat is volgens afzwaaidend burgemeester Hetty Hafkamp het woord van het afgelopen jaar voor haar gemeente. "Ik vond dat we ons allemaal kunnen schamen voor wat er is gebeurd." Volgens Hafkamp moeten raadsleden ophouden met "dat politiek gedoe".

Bergen werd in 2019 geplaagd door politiek gebakkelei, aftredende wethouders en gebrek aan vertrouwen tussen politiek en inwoners. Daar bovenop kwam imagoschade door een tv-programma van BNN/VARA dat een vernietigend beeld schetste van het bestuur en de omgang met inwoners, mogelijke vastgoedfraude door de gemeente en een dreigende planschadeclaim van tientallen miljoenen.

Ook hangt nog altijd het onderzoek naar de van misdrijven verdachte topambtenaar Eric van H. als een zwaard van Damocles boven de gemeente. Hafkamp benadrukte in haar allerlaatste nieuwjaarsspeech dat zij meermaals bij het Openbaar Ministerie heeft aangedrongen om eindelijk eens met een uitspraak te komen. "Ik mag toch hopen dat dat dit jaar gebeurt."

"Wat een zegen dat 2019 achter ons ligt"

Hetty Hafkamp - Burgemeester Bergen

"Wat een zegen, en dat zeg ik uit de grond van mijn hart, dat 2019 achter ons ligt", verzuchtte Hafkamp. Ze wenst en hoopt dat 2020 haar gemeente meer positiviteit brengt. "Ik geloof in u aanwezige raadsleden dat u zich, de twee jaar die nog resten, optimaal zal inzetten voor de inwoners en ondernemers."

Laatste nieuwjaarsrede burgemeester Hafkamp Bergen - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Op 2 maart hangt Hafkamp haar burgemeestersketting na twaalf jaar aan de wilgen. "Ik wil meer vrije tijd en in maart word ik 67. Het wordt tijd voor nieuwe dingen", zei ze eerder tegen NH Nieuws over haar beweegredenen om niet voor een derde ambtstermijn te gaan. Hafkamp blijft in Bergen wonen na haar afscheid.

Lees ook