Ga naar Content

Tips over slopers bushokjes stromen binnen bij burgemeester Huizen

HUIZEN - Huizen is sinds de jaarwisseling op zoek naar de vandalen die elf bushokjes sloopten. De verontwaardiging bij burgemeester Niek Meijer is groot en hij krijgt inmiddels tips van inwoners die getuige zijn geweest van de slooppraktijken. 

Vernield bushokje in Huizen - Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

De vandalen hebben een spoor van vernieling door Huizen getrokken. Alleen al langs de Huizermaatweg staat het ene na het andere vernielde bushokje. Het glas is al opgeruimd. Waar eerst een ruit zat, is deze ruimte nu afgespannen met een rood-witlint.

Burgemeester Niek Meijer heeft er een bijna persoonlijke missie van gemaakt om de daders op te sporen, ook omdat hij de schaarse politiecapaciteit voor de aanpak van andere criminaliteit wil inzetten. "Elf bushokjes systematisch vernield. Dat kan gewoon niet. Dan ben je fors over de schreef gegaan", zegt hij.

"Dat kan gewoon niet. Dan ben je fors over de schreef gegaan"

Niek meijer, burgemeester Huizen

Hij heeft voor het weekend de daders opgeroepen zich binnen een week bij hem of de politie vrijwillig te melden. Tot nu toe is die oproep nog zonder resultaat, maar de eerste tips over de daders  stromen via het mailadres [email protected] al wel binnen. 

"Ik heb net de eerste negen mailtjes gelezen. Dat zijn mailtjes van inwoners die beschrijven wat ze die avond hebben gezien en die mailtjes geven een indicatie over de leeftijd." Over de precieze inhoud wil hij nu nog weinig kwijt. Wel heeft hij ook gehoord dat de daders hun eigen vernielingen gefilmd zouden hebben.

Tekst gaat verder onder video.

Burgemeester Huizen krijgt tips over slopers bushokjes - Joost Lammers / NH Nieuws

De vandalen krijgen nu nog de kans om zich vrijwillig te melden, waarbij de gevolgen wellicht mild zijn. Als maandag 13 januari nog steeds geen daders zijn gevonden, dan is de burgemeester van plan nog extra maatregelen te nemen.

"Ik wil alles uit de kast halen om ze te vinden. Als ze zich niet melden dan denk ik aan een beloning voor diegene die de gouden tip geeft over wie het zijn geweest." Over de hoogte van de beloning denk hij nog na. Het zal sowieso gaan om een paar duizend euro en mogelijk zelfs meer. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor bushokjes betaalt daar ook aan mee. 

Gemeentelijke vuurwerkverbod

Meijer denkt na gebeurtenissen rondom de meest recente jaarwisseling ook anders over een mogelijk vuurverbod. "Ik ben terughoudend om tot een verbod te komen als je ziet dat 90 tot 95% van de mensen het gewoon goed wil doen, maar hier ben ik op een schakelpunt aan komen. Als dit zo doorgaat, zie ik dat er een vuurwerkverbod zal komen. Dan gaan de goede onder de kwade lijden, maar dat is dan zo."

"Als dit zo doorgaat, zie ik dat er een vuurwerkverbod zal komen. Dan gaan de goede onder de kwade lijden"

Niek meijer, burgemeester Huizen

Hij denkt dat de gemeenten de mogelijkheid zullen krijgen om individueel te besluiten tot volledig vuurwerkverbod en ziet dat wel als een goede optie voor experiment.

Kijk in de video hieronder hoe hij dat voor zich ziet.

Niek Meijer over mogelijk vuurwerkverbod - Joost Lammers / NH Nieuws

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Lees ook