Hekkensluiter Apollo neemt dankzij klinkende zege op Den Helder afstand van laatste plaats

4 januari 2020, 21.33 uur · Aangepast 5 januari 2020, 17.17 uur
Door: Redactie · Foto: NH Sport / Thomas Brood

AMSTERDAM - De basketballers van Apollo Amsterdam zijn het jaar 2020 begonnen met een uitstekende overwinning op Den Helder Suns. Het team van Patrick Faijdherbe wist dit seizoen pas één competitiewedstrijd te winnen, maar neemt dankzij de zege (103-79) afstand van de laatste plaats.

Voor Apollo loopt het seizoen tot dusver anders dan men wellicht aan het begin gehoopt had. De Amsterdammers bungelen onderaan in de Basketbal League en hadden tot zaterdag slechts één wedstrijd gewonnen (tegen nummer voorlaatst Aris Leeuwarden). Tegen Den Helder nam de ploeg vanaf het eerste moment het initiatief in handen en moesten de bezoekers in de achtervolging. "Op een gegeven moment begon het te draaien. In de tweede helft schoten wij al onze driepunters raak", was het commentaar van Apollo-trainer Patrick Faijdherbe na afloop.

"In de tweede helft schoten wij al onze driepunters raak"

Apollo-trainer patrick faijdherbe

Apollo-trainer Patrick Faijdherbe na de winst op Den Helder - NH Nieuws

Eerder op de middag speelde coach Patrick Faijdherbe nog met de basketballers van oud-Amsterdam tegen de oud-internationals en zaterdagavond stond hij 'gewoon' langs de lijn. Zijn neefje Lucas Faijdherbe was behoorlijk op dreef in de beginfase met vijf rebounds in de eerste twee kwarten.

Cannefax belangrijk voor Apollo
De Amerikaanse aanwinst Xavier Cannefax (14 punten bij rust) nam Apollo in de eerste twee kwarten flink bij de hand. Mede dankzij zijn inbreng was de stand 41-35 in het voordeel van Apollo na een gelijkopgaande eerste helft. Bij Den Helder moesten de scores veelal van Boyd van der Vuurst de Vries komen (12 punten bij rust).

Direct na de pauze stelde Den Helder uit het niets orde op zaken. Het team van coach Peter van Noord verkleinde binnen slechts een paar minuten de achterstand tot een punt en deed weer helemaal mee in de wedstrijd.

Den Helder moet achtervolging staken
Apollo trapte echter precies op het juiste moment het gaspedaal weer in en dit keer kon Den Helder niet volgen. Wederom nam Cammefax zijn team bij de hand met een aantal belangrijke punten. De Amerikaan nam in totaal 35 punten voor zijn rekening, gevolgd door teamgenoten Mladen Vitkovic (24) en Siem Uijtendaal (16). Bij Den Helder was Yarick Brussen het meest trefzeker met 21 punten.

In het vierde kwart liep de voorsprong voor Apollo dusdanig ver op dat de wedstrijd ruim voor het einde in Amsterdams voordeel al beslist was. Apollo kon in de slotfase behoorlijk freewheelend richting het einde en bepaalde de eindstand op 103-79. "Uiteindelijk een dramatische wedstrijd. Wij blijven tot het derde kwart bij, maar in het vierde kwart gaat alles fout wat er fout kan gaan", sprak Den Helder-trainer Peter van Noord na afloop.

"Uiteindelijke een dramatische wedstrijd. In het vierde kwart gaat alles fout wat er fout kan gaan"

Den helder-trainer peter van noord

Den Helder trainer Peter van Noord na verlies tegen Apollo: "Uiteindelijk dramatisch" - NH Nieuws

Voor het eerst sinds 23 december 2017 wist Apollo de magische grens van meer dan 100 punten in een wedstrijd te doorbreken. Door de overwinning draagt Apollo de laatste plaats over aan Aris Leeuwarden. Den Helder blijft steken op de zevende plaats in de Basketbal League.