Start van hoofdcontent

BOVENKARSPEL

nl

Broodjes voor de afgebrande Ceres-molen vliegen over toonbank

4 januari 2020, 17.59 uur · Aangepast 4 januari 2020, 22.19 uur · Door Redactie

BOVENKARSPEL - De vijftig molenbroden die bakker Botman vandaag op de plank had liggen, vlogen over de toonbank. De bakker doneert de helft van de opbrengst ervan aan de verbrande Ceres-molen. 

Foto: Bakker Botman Bovenkarspel molenbrood - NH Nieuws

Dat wordt door dorpsgenoten gewaardeerd, veel Bovenkarspelers willen hun steentje bijdragen. "Het is gewoon verschrikkelijk, daarom heb ik molenbrood gekocht", vertelt een klant van de bakker. "Om zo veel mogelijk geld in te zamelen, zodat de molen weer terug kan komen."

Ze woont naast de molen en ziet elke ochtend weer wat de brand op oudejaarsavond aanrichtte. "Elke ochtend als ik de gordijnen open doe, zie ik niet meer die prachtige molen. Het is allemaal roet en zwart. Ik kan er eigenlijk niet zo goed naar kijken."

Broodjes voor de afgebrande Ceres-molen vliegen over toonbank - NH Nieuws

Bakker Debbie Botman, die zo'n tien jaar geleden nog meel uit de molen gebruikte, zat oudejaarsavond thuis rustig aan de oliebollen en appelbeignets. "Komt dochterlief ineens naar beneden 'de molen staat in brand!'." Net als veel andere inwoners maakte ze plannen voor een inzameling.

Uitverkocht!

"Dit was het eerste dat in me opkwam", vertelt Debbie. Het molenbrood kost drie euro en de helft daarvan gaat rechtstreeks naar de molen. Voor vandaag had Botman vijftig volkoren molenbroden gebakken en die waren allemaal op aan het einde van de middag.

Hoe lang de bakker de broden gaat verkopen, is nog onduidelijk. "Zo lang het blijft lopen willen we hem in het assortiment houden", vertelt ze. Debbie streeft het doel na om in twee maanden tijd 1.000 molenbroden te verkopen.

Molenaars

De vier molenaars worden sinds de brand overladen met acties en reacties. Ze zijn vandaag evengoed aan het werk geweest bij de molen. Aan een molenbrood zijn ze nog niet toegekomen. 

"Ik wist het pas vanmorgen, dus ik was nog niet op de hoogte", vertelt molenaar Ton Goede. "Maar ik moet dat natuurlijk wel proberen."