Ga naar Content

Randgemeenten van Amsterdam profiteren van drukke stad: "We zien het groeien in Middenbeemster"

Randgemeenten van Amsterdam maakten het afgelopen jaar een snelle groei door. Gemeenten zoals Diemen en Blaricum hebben veel nieuwe bewoners erbij gekregen, vooral uit Amsterdam en omliggende gemeenten. Ook De Beemster wordt steeds populairder om te wonen. 

Randgemeenten Amsterdam profiteren van drukke stad - NH Nieuws

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Deze groei wordt vooral veroorzaakt door binnenlandse migratie: er zijn meer burgers vanuit Nederland naar een bepaalde gemeente verhuisd dan er zijn weggegaan. Van alle Noord-Hollandse gemeenten ligt dat saldo verhuizingen het hoogst bij Diemen (22,6 per duizend inwoners), De Beemster (21,7 per duizend inwoners) en Blaricum (2,1 per duizend inwoners). 

Nieuwbouw in De Beemster
In De Beemster is de afgelopen jaar veel nieuwbouw bijgekomen. "Ik heb 46 jaar in Purmerend gewoond en we hebben vorig jaar de knoop doorgehakt om naar Middenbeemster te gaan", vertelt een bewoonster die er nu vier maanden woont. Ook in Zuidoostbeemster zijn er veel nieuwe huizen bijgekomen. "Hier kon ik een kavel kopen. Het is een leuke wijk, dichtbij het centrum. Ook dichtbij school, voor mijn dochter."

Volgens Dick ter Steege van het CBS gaat het om zo'n 300 nieuwe woningen in De Beemster. "De afgelopen vijf jaar zijn er zo'n 1000 mensen bijgekomen. Die komen uit naburige gemeenten. Amsterdammers, maar ook Utrecht en Zaanstad." Een inwoner van Middenbeemster is er blij mee. "We zien het gelukkig groeien hier in Middenbeemster. Goed voor de middenstand." 

 

Nieuwbouwproject De Keyser in Middenbeemster - Foto:

Groei in de Noordkop

Opvallend is dat de gemeenten in De Noordkop, zoals Den Helder en Hollands Kroon, ook meer nieuwe inwoners krijgen. "We zien ook dat in Hollands Kroon, waar veel Polen wonen, het migratiesaldo dit jaar veel hoger lag dan de jaren ervoor. Misschien zijn er wat agrarische bedrijven bijgekomen. Misschien is er uitbreiding geweest. We vermoeden dat deze mensen hiernaartoe gekomen zijn voor de landbouw", aldus Ter Steege van het CBS.

"Ik vind het hoog genoeg"

Bewoners van de Beemster zijn voorlopig helemaal niet van plan om hun gemeente te verlaten. "Ik hoef niet noordelijker. Ik vind het hoog genoeg. Je zit redelijk dichtbij Amsterdam. Ik heb mijn werk daar. Ik heb nog vrienden aan de andere kant van Amsterdam, dus dat is te doen."

Nieuwbouw aan de rand van Middenbeemster - Foto:

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!