Ga naar Content
Haarlem

Vuurwerkvandalen slopen geliefde kinderbus: "Einde aan alle leuke uitjes"

2 januari 2020, 18.24 uur · Aangepast 2 januari 2020, 18.37 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

HAARLEM - Een ritje naar het museum of naar het zwembad zit er voorlopig niet meer in voor zo'n 150 kinderen van het Haarlemse kinderdagverblijf Dikke Maatjes. Vandalen gooiden op oudejaarsavond vuurwerk in de bus die gebruikt werd voor het vervoer. 

Directeur Hans Hendriksma is er kapot van. Met hart en ziel knapte hij de vijfentwintig jaar oude stadsbus op, om de kinderen van zijn buitenschoolse opvang mee naar musea en andere uitjes te brengen. "We leenden hem ook vaak uit aan scholen, zodat ze niet met de hele klas op de fiets naar een museum moesten. De bus werd voor allerlei maatschappelijke doelen kosteloos door ons ingezet", vertelt hij. 

Tekst gaat verder onder de foto: 

Foto:

Siervuurwerk

De daders hebben de achterruit van de bus ingegooid, vermoedelijk met de baksteen die nog op een van de stoelen in de bus ligt. "Vervolgens is het siervuurwerk naar binnen gegooid, waardoor de brand is ontstaan. Met als gevolg dat deze bus total loss is en eigenlijk naar de sloop kan", aldus Hans. 

Blussen

Rond 2.00 uur 's nachts in het nieuwe jaar kreeg Hans het bericht dat zijn bus in brand stond. "Ik ben in de auto gesprongen en ernaartoe gereden. Toen stond de brandweer hier al en die waren druk met blussen." Van de achterkant van de bus is vrijwel niets meer over en de vlammenzee heeft het interieur compleet verwoest.  

"Wat bezielt je om zoiets te doen?"

Hans hendriksma - directeur buitenschoolse opvang

De kosten voor het wegslepen van de bus moet de kinderopvang uit eigen zak betalen en de brandschade wordt niet gedekt door de verzekering. Maar de grootste zorg waar Hans mee blijft zitten is: "Wat bezielt je dan om dit te doen? Het is voor iedereen die deze bus ziet heel duidelijk dat hij gebruikt wordt om kinderen te vervoeren."

Tekst loopt door onder de video: 

Bus van kinderdagverblijf afgebrand in Haarlem - NH Nieuws

Crowdfunding

"Ik kan mij niet voorstellen dat iemand dit met zijn volle verstand doet", vertelt Hans. "Maarja, het bewijs staat hier." Hij heeft aangifte gedaan bij de politie, maar tot nu toe is er nog niemand aangehouden.

Gelukkig kan hij wel op veel steun rekenen via sociale media, van mensen die met hem meeleven. "Er belde zelfs iemand uit Friesland die zei dat hij wilde helpen en een crowdfunding wilde organiseren."

Hans heeft met zijn buitenschoolse opvang nu niet de middelen om de bus te vervangen. De kosten voor een vervangende bus liggen namelijk rond de tienduizend euro. "Áls er straks misschien wel een nieuwe bus staat, dan hou ik mijn hart vast wat daar vervolgens weer mee gaat gebeuren."  

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!