West-Friesland

NL
V

Grapperhaus over mishandeling Siebe: "Omgeving moet excessen voorkomen"

31 december 2019, 17.44 uur · Aangepast 2 januari 2020, 14.04 uur · Door Redactie

ANDIJK - Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft vandaag voor de camera van NH Nieuws gereageerd op de mishandeling van Siebe in Andijk. Hij vindt dat er harder opgetreden moet worden tegen dit soort excessen.

NH Nieuws

De minister van Veiligheid en Justitie bezoekt ieder jaar op oudjaarsdag brandweerposten, en sprak dit jaar onder andere in Zaanstad.

"Ouders van dit soort jongens moeten ze in het nekvel grijpen en in de gaten houden", verklaart hij. "Ze moeten zorgen dat jongeren nog niet met vuurwerk de straat op gaan als het nog niet mag. Als het daar al fout gaat gaan we als samenleving niet dit soort problemen oplossen."

Wel erkent hij dat die verantwoordelijkheid niet alleen bij ouders ligt. "Natuurlijk heeft de overheid een taak, natuurlijk heb ik een taak, maar ik vind dat mensen ook in hun eigen omgeving dit soort excessen moeten voorkomen."

Grapperhaus over mishandeling Andijk: "Ouders moeten de jongeren in hun nekvel grijpen" - NH Nieuws

Twee verdachten aangehouden

Voor de mishandeling van de 73-jarige Siebe uit Andijk zijn ondertussen twee personen aangehouden. De man werd zaterdag mishandeld in de buurt van zijn woning. Hij vroeg de jongens te stoppen met vuurwerk afsteken omdat zijn katten hier bang van werden.

Nadat hij de verdachten aansprak werd hij onder meer hard tegen zijn hoofd getrapt. De twee verdachten meldden zich uiteindelijk op het politiebureau.

Strafverzwaring voor raddraaiers

Oud en nieuw wordt door het Openbaar Ministerie gezien als evenement, waardoor raddraaiers zwaarder berecht kunnen worden. "Bij strafzaken die aan de jaarwisseling zijn gerelateerd geldt een verzwaringsfactor van 75 procent", aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie. "Oud en nieuw hoort een feest te zijn. Helaas is dit feest niet overal even gezellig."

"Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht. Zo kan het gooien van vuurwerk naar hulpverleners of geweld tegen de politie een gevangenisstraf opleveren." De maatregelen zijn vergelijkbaar met eerdere jaarwisselingen.