Ga naar Content

25 jaar lange strijd tegen vuurwerk: "Gevolgen voor het klimaat worden niet besproken"

AALSMEER - Jan Kwak (74) staat oudejaarsnacht geen seconde te genieten van alle vuurpijlen, sierpotten en duizendklappers. De Aalsmeerder strijd al 25 jaar tegen vuurwerk en dan vooral vanwege de impact op het milieu. "We hebben allerlei klimaatconferenties, maar het onderwerp vuurwerk wordt gewoon over het hoofd gezien."

Foto: NH Nieuws / Adobe Stock

In 1995 las NH Nieuws-panellid Kwak voor het eerst over de gevolgen van vuurwerk op het klimaat. Het RIVM deed toen onderzoek naar de milieuschade van het jaarlijks avondje knallen. "Daar schrok ik van en toen ben ik begonnen met het aanspreken van politieke partijen", vertelt Kwak. 

Onderzoek 1995

In 1995 publiceerde het RIVM een onderzoek genaamd 'Afsteken van vuurwerk'. Daarin werden cijfers getoond van de jaarwisseling in 1992. Daaruit bleek dat er toen meer dan 5 miljoen kilo vuurwerk was afgestoken. Latere cijfers laten zien dat in 1995 al sprake was van 9 miljoen kilo afgestoken vuurwerk. Die groei zet nog steeds door. In 2016 werd er volgens de 'emissieregistratie' zo'n 16,4 miljoen kilo afgestoken.

 

In 1995 kwam er bij dat afsteken ruim 4 ton aan CO en CO2 vrij in de lucht. Dat was in 2016 (onderzoek gebasseerd op de formule uit 1995) ruim 8 ton.

 

Het onderzoek uit 1995 heeft formules opgeleverd die het RIVM nog steeds gebruikt. Er is nog nooit langetermijn-onderzoek gedaan naar de gevolgen van vuurwerk op het milieu.

 

Bronnen: Afsteken van vuurwerk (1995) en Emissieregistratie Afsteken Vuurwerk (2018)

VUURWERKPANEL AALSMEER - NH Nieuws

Lees ook

In 1995 stuurde de Aalsmeerder zijn eerste brieven over dit onderwerp naar politieke partijen in Den Haag. In de jaren daarop volgden vele mails, maar nooit kreeg Kwak het antwoord waar hij op hoopte. "Eigenlijk heb ik er weinig reactie op gehad. Ik krijg wel mails dat de informatie voor kennisneming is aangenomen, maar geen actie."

Geldverspilling

Kwak hoopt op een verbod op vuurwerk. "Ik vind het nutteloos, geldverspilling. Van mij mogen ze het morgen afschaffen" Toch stuurt hij dit jaar geen mail richting de kamer. "Ik hoop dat er eerst een nieuw RIVM-rapport verschijnt, dan wil ik er wel weer op reageren."

Verantwoording
Onder de 3400 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen vuurwerk. In totaal deden 1535 mensen mee aan het onderzoek

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws Panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.