Ga naar Content

Syriëganger (28) opgepakt op Schiphol, 4-jarig kind naar Kinderbescherming

SCHIPHOL - Een 28-jarige vrouwelijke Syriëganger is gisteren bij aankomst op Schiphol aangehouden. De Raad voor de Kinderbescherming heeft sindsdien haar 4-jarige kind onder zijn hoede. 

Foto: Koninklijke Marechaussee

Dat laat het Openbaar Ministerie aan de Volkskrant weten. De vrouw wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. 

De krant schrijft dat Turkije het Nederlandse Openbaar Ministerie bijtijds op de hoogte had gebracht van de uitzetting van twee 'Nederlandse terroristen'. Daardoor was het mogelijk om marechaussees naar Turkije te sturen, en de vrouw en haar kind al tijdens de reis te 'begeleiden'. 

Lees ook

De vrouw uit Gouda is één van de vrouwen die zich op 30 oktober op de Nederlandse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara meldden. Ze vertelden het ambassadepersoneel dat ze waren ontsnapt uit een gevangenenkamp in Syrië, waar veel buitenlandse IS-aanhangers door Koerden worden vastgehouden.  

IS-strijders in Turkse gevangenissen

Behalve naar Nederland heeft Turkije de afgelopen weken ook Syriëgangers met de Franse en Duitse nationaliteit teruggestuurd naar Frankrijk en Duitsland. Volgens de Turkse president Erdogan zitten er nog zo'n 1.200 IS-strijders vast in Turkse gevangenissen. 

Ruim een maand geleden keerden twee vrouwen (24 en 25) uit Tilburg en Apeldoorn terug in Nederland. Ook de 24-jarige vrouw had zich op de ambassade in Ankara gemeld, waarna haar Nederlandse nationaliteit werd ingetrokken en ze werd teruggestuurd. Ook zij is bij aankomst op Schiphol vastgezet, net als de 25-jarige Syriëganger. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!

Lees ook