Ga naar Content

Gerelateerde videos

Wognum in vogelvlucht: veelzijdig boerendorp met financieel litteken

De plaats bestaat al meer dan duizend jaar, maar Wognum kreeg in 2009 pas écht landelijke bekendheid. In dat jaar ging Dirk Scheringa's DSB-bank failliet. Vlieg mee over het dorp, waar het voormalig hoofdkantoor tegenwoordig dienstdoet als gemeentehuis. 

Het gemeentehuis van Medemblik welteverstaan, want van die gemeente maakt het dorp sinds 2007 deel uit. Tussen 1811 en 2007 was Wognum een zelfstandige gemeente, en dijde het grondgebied geregeld uit met kernen als Wadway, Nibbixwoud, Wervershoof en Andijk. 

Kenmerkend voor het dorpsgezicht is de Hervormde Kerk, waarin vroeger ook de dorpsschool huisde. Een wandeling door het dorp voert langs meerdere authentieke stolpboerderijen, waarvan sommigen meer dan 120 jaar geleden werden gebouwd.

Van vis en scheepvaart naar fruit

Hoewel de bevolking eeuwenlang haar brood vooral verdiende in de visvangst en de scheepvaart, heeft het dorp tegenwoordig een agrarisch karakter. Behalve uitgestrekte weilanden tref je rond het dorp ook tal van kwekerijen, waar bijvoorbeeld appels en peren worden geteeld. 

Meer In Vogelvlucht?
Hier zie je de andere afleveringen van Vogelvlucht.