Ga naar Content

Vuurwerkverkoop begint vandaag: dit zijn de nieuwe afsteekregels

De verkoop van vuurwerk in de winkel gaat vandaag van start. Mensen kunnen hun rotjes, vuurpijlen en ander vuurwerk voor de jaarwisseling aanschaffen. De andere verkoopdagen zijn maandag en dinsdag. Op zondag mag er geen vuurwerk worden verkocht.

Foto: Wikicommons/Semnoz

Dit jaar mag voor het laatst vuurwerk in de zwaarste categorie worden afgestoken. Groot vuurwerk zoals Chinese rollen en honderdduizendklappers zijn vanaf de jaarwisseling 2020-2021 verboden.

Verkopers moeten dit jaar verplicht gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten meegeven. Ook moeten ze instructie geven over hoe het vuurwerk veilig wordt afgestoken.

Lees ook

Minimum afsteekleeftijd

De minimumleeftijden voor het afsteken van vuurwerk zijn 12, 16 en 18 jaar. Die leeftijden hangen af van het soort vuurwerk dat mensen kopen. Op de verpakking van legaal vuurwerk staat welke leeftijd de klant moet hebben om het te mogen afsteken. Verkopers van vuurpijlen moeten sinds vorig jaar lanceerstandaards meeleveren.

Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur 2020.

Weinig kennis over wat te doen bij oogletsel door vuurwerk

Weinig Nederlanders weten wat te doen bij oogletsel door vuurwerk. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis en het Oogziekenhuis Rotterdam. 27 procent van de 761 ondervraagden weet wel wat er moet gebeuren, de rest niet.

 

Toch is het een verbetering ten opzichte van 2016, toen 13 procent van de ondervraagden wist hoe een geraakt oog moet worden behandeld. "Als het oog nog intact is en de pupil nog rond, dan moet het oog zo snel mogelijk worden gespoeld om het kruit eruit te halen. Op deze manier wordt het chemisch letsel aan het oog zoveel mogelijk beperkt", aldus Tjeerd de Faber, oogarts van het Oogziekenhuis Rotterdam.

 

"Als het oog gebarsten of gescheurd is, dan is het belangrijk te voorkomen dat de kostbare structuren in het oog verloren gaan", stelt De Faber. "

 

Laat daarom het oog zoveel mogelijk met rust en zoek zo snel mogelijk deskundige medische hulp."

 

Bij een brandwond op de huid weten meer mensen wat te doen. Ongeveer 75 procent van de ondervraagden weet dat de huid dan moet worden gekoeld met lauw kraanwater. Een grote wond moet daarentegen niet worden afgespoeld, maar direct afgedekt met steriel verband.

 

Het Rode Kruis meldt dat 21 procent van de ondervraagden zich zorgen maakt dat ze zelf vuurwerkletsel oplopen.

De vuurwerktraditie is voor steeds minder mensen heilig. Uit onderzoek van het NH Nieuws-panel onder ruim 1.500 leden blijkt dat zes op de tien deelnemers het liefst een volledig vuurwerkverbod wil.