Start van hoofdcontent

Sport

nl

Goud voor Matthijs Büchli bij NK Baanwielrennen in Alkmaar

27 december 2019, 21.39 uur · Aangepast 28 december 2019, 11.46 uur · Door Redactie

ALKMAAR - Matthijs Büchli heeft goud gewonnen op de sprint bij het NK Baanwielrennen in Alkmaar. In een directe confrontatie met Jeffrey Hoogland kwam de Haarlemmer als beste uit de strijd en daarmee prolongeerde hij zijn titel. De Noord-Hollandse Amy Pieters pakte bovendien de nationale titel op de puntenkoers bij de vrouwen. 

Foto: ANP/Vincent Jannink

Büchli had daar de volle drie heats voor nodig in de finale, want Hoogland won de eerste. Eerder was de renner van BEAT te sterk voor Harrie Lavreysen. Die won in de strijd om het brons van Theo Bos.

"Tijdens wereldbekerwedstrijden focus ik me op de keirin", aldus Büchli. "Samen met de teamsprint is dat mijn onderdeel. Nu ben ik er gewoon ingevlogen in de hoop dat ik de Nederlandse titel zou behalen. Toch is het niet zo dat ik nu zeg dat ik op het WK de sprint moet gaan rijden. Ik denk dat Lavreysen en Hoogland op dat onderdeel bewezen hebben altijd tot de absolute wereldtop te behoren. Het is natuurlijk wel leuk om die mannen een keer op hun specialiteit te verslaan."

Pieters

Het goud bij de puntenkoers van de vrouwen ging naar Pieters. De Zwanenburgse greep in de slotronde de macht en bleef met zestien punten onder andere Mylene de Zoete en Kirstie van Haaften voor. "Ik had al een keer geprobeerd weg te rijden en toen hadden een paar rensters het al moeilijk", reageerde de Noord-Hollandse na afloop van de race. "Ik nam de beslissing om op het laatst een alles-of-nietspoging te wagen. Dat lukte. Nederlands kampioen worden is altijd leuk, zeker in zo’n sterk veld."