Ga naar Content

'Belgische terrorist plande aanslag op Schiphol'

SCHIPHOL - De Belgische Oussama Atar, het vermeende brein achter terroristische aanslagen in Brussel en Parijs, wilde ook een aanslag op Schiphol plegen. Dat blijkt uit onderzoek van Franse en Belgische autoriteiten. 

Foto:

De plannen voor een aanslag op de Nederlandse luchthaven worden genoemd in de afgeronde aanklacht die het Franse gerecht heeft opgesteld na lang onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Dat schrijft het Belgische Nieuwsblad

Jarenlang werkten Franse en Belgische 'terreurspeurders' aan de aanklacht. Het resultaat: een 561-pagina dik dossier, waarin hoofdverdachte Atar wordt genoemd als 'spin in het web achter alle  aanslagen die Europa in 2015 en 2016 teisterden'. 

Aanslag op Schiphol 

Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat de aanslag die Atar plande op Schiphol ook op 13 november had moeten plaatsvinden. Maar om een onbekende reden ging dat plan niet door. 

Lees ook

Volgens de onderzoekers is er geen twijfel dat Brusselaar Oussama Atar de man was die alles vanuit Syrië plande. Atar stond sinds 2014 aan het hoofd van de brigade die binnen IS de terreuraanslagen binnen het kalifaat plande. Later kreeg hij daar de verantwoordelijkheid om aanslagen te plannen buiten Irak en Syrië, dus ook in Europa.

Proces in 2021

Het proces rond de aanslagen in Parijs begint pas in 2021. Van de terroristen die op 13 november in Parijs aanwezig waren, is alleen Salah Abdeslam nog in leven. Ook hoofdverdachte Atar is ondertussen in Syrië om het leven gekomen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!