Ga naar Content
Gooi

Ouders van overleden Jaxx zijn heel blij met herinneringsvideo van hun zoontje

25 december 2019, 07.59 uur · Aangepast 13 december 2021, 17.20 uur
Door: Rachel Morssink · Foto:

HILVERSUM - De Stichting Living Memories filmde de ernstig zieke Jaxx, kort voor zijn overlijden. Voor de ouders van Jaxx is het filmpje van onschatbare waarde. Moeder Roos: "Ik kan hem nooit meer vasthouden, maar op deze manier blijft hij altijd bij ons."

Foto: Rachel Morssink

"Ik kan niet beschrijven wat deze video voor mij betekent," zegt Dee Brouwer. Zijn zoon Jaxx overleed toen hij slechts zes weken oud was door een hartafwijking. "Als iemand mij tien miljoen euro biedt in ruil voor de video, zou ik weigeren. Die beelden zijn voor mij onbetaalbaar."

Herinnering die blijft

Daar sluit de moeder van Jaxx zich bij aan. "Je bent moeder en vader geworden, maar je staat met lege handen," zegt Roos Brouwer-Klarus. Ze kijkt de video regelmatig terug. "Een herinnering verandert in je hoofd. Beelden vervagen, een huiltje hoor je niet meer. Maar dankzij dit filmpje weten wij nu voor altijd hoe hij eruit zag, hoe hij klonk en hoe hij op ons reageerde."

Bekijk hier het verhaal van Roos en Dee:
(Tekst loopt door onder video.)

Roos en Dee Ouders zijn heel blij met herinneringsvideo van hun zoontje - NH Nieuws

Videomaker Amarens Bas werkt als vrijwilliger voor Stichting Living Memories. "Het is fijn om op deze manier iets te kunnen betekenen voor ouders in een moeilijke situatie." Een week voor het overlijden van Jaxx kwam ze langs om te filmen. "Ik overleg dan eerst wat de wensen van de ouders zijn en ga dan zo stilletjes mogelijk aan het werk."

Dankbaar

Voor NH Nieuws gaat ze terug naar de ouders van Jaxx. "Normaal gesproken kom ik na het filmen niet meer bij ouders thuis, dus het is erg bijzonder om Roos en Dee te ontmoeten," vertelt ze. Samen kijken ze de video terug. "We zijn je echt heel erg dankbaar," zegt Roos tegen haar. "Deze beelden betekenen alles voor ons."

In de video hieronder vertelt Amarens hoe zij als videomaker te werk gaat. "Een kind verliezen is natuurlijk het ergste wat je als ouders kan overkomen, maar dat gevoel probeer ik uit te schakelen als ik aan het werk ga. Want het is vooral erg mooi om zo'n 'living memory' te mogen maken."
(Tekst loopt door onder video.)

Filmmaker Amarens Bas over het proces - NH Nieuws

Roos en Dee raden ouders in een vergelijkbare situatie aan om ook Stichting Living Memories in te schakelen. "Ik twijfelde eerst want er was al zoveel drukte rond Jaxx," vertelt Dee. "Maar nu ben ik er zó blij mee, dat ik tegen iedereen zou willen zeggen: doe het gewoon." Roos sluit zich daarbij aan. "Deze situatie gun je niemand, maar zo'n video gun ik iedereen!"

In de video hieronder vertellen Roos en Dee hoe zij het filmen hebben ervaren.

De ervaringen van Dee en Roos - NH Nieuws

Stichting Living Memories is hard op zoek naar nieuwe videomakers. Lees hier wat dat inhoudt in de praktijk.