Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Tamara wil géén vuurwerkverbod: "Verhoog de leeftijd en geef gratis veiligheidsmiddelen"

27 december 2019, 11.51 uur · Door Anne Klijnstra

ALKMAAR - Steeds meer mensen zijn voor een algeheel vuurwerkverbod. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1.500 deelnemers van het NH Nieuws-panel. Tamara Schuiten uit Alkmaar gelooft niet in een verbod. Zij ziet meer in een verhoging van de koopleeftijd én gratis veiligheidsmiddelen zoals brillen en afsteekkokers.

"Wij hebben wel plezier aan vuurwerk. Het is één avond in het jaar, laten we het leuk houden en maak niet van alles zo'n probleem." Tamara is duidelijk in haar standpunt, en denkt dat een vuurwerkverbod averechts zal werken. "Ik denk dat het heel veel nadelen op zal leveren."

Dronken achter het stuur

"Weet je, ze hebben het over die vuurwerkshows op een centraal punt. Maar wat moeten wij dan in de buitenwijken? Hoe moet je er heen? Dan krijg je mensen die met drank op in een auto stappen."

Het Alkmaarse NH Nieuws-panellid denkt dat de oplossing daarom niet in een vuurwerkverbod gezocht moet worden. 

Tekst gaat verder onder de video

NH Panel Alkmaar - vuurwerkverbod - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

"Verhoog de leeftijd dat vuurwerk gekocht mag worden, controleer strenger op het te vroeg afsteken en beboet ook de ouders als het om minderjarigen gaat. Die hebben ook de verantwoording om toezicht te houden op hun kinderen."

Daarnaast vindt Tamara dat veiligheidsmiddelen gratis verstrekt moeten worden. "Als je als jongere moet kiezen tussen een bril van 4 euro of dat geld besteden aan nog meer vuurwerk, dan is de keuze snel gemaakt."

Verantwoording
Onder de 3400 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen vuurwerk. In totaal deden 1535 mensen mee aan het onderzoek.

 

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws Panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.