Start van hoofdcontent

ABBENES

nl

Romeinse kaars verziekte bijna jarenlange hobby: "Ben heel blij dat alles genezen is"

27 december 2019, 11.53 uur · Door Redactie

ABBENES - Voorzichtig omgaan met vuurwerk is natuurlijk altijd het devies, dat weet Hans Foks (60) uit Abbenes ook. Onschuldig stak hij tijdens oud- en nieuw een 'Romeinse kaars' af. Die spoot echter in plaats van vooruit, recht in de hand van de toetsenist: "Het lag helemaal open."

Foto: Romeinse Kaars - Adobe Stock / NH Nieuws

NH Nieuws-panellid Foks moest met spoed richting het ziekenhuis. "Dat was nog lastig, maar gelukkig had mijn broer geen alcohol gedronken", vertelt hij. Eenmaal aangekomen werd direct gekeken naar de schade aan zijn rechterhand. "Het was een derdegraads brandwond, ik voelde echt helemaal niks meer." De huid was geheel verbrand wat betekende dat hij flink in het verband moest.

"Het was een derdegraads brandwond, ik voelde echt helemaal niks meer"

hans foks - toetsenist

"Ik ben heel blij dat alles goed genezen is", gaat hij verder. Foks was zeven toen hij zijn eerste orgelles kreeg. Sindsdien is het maken van muziek altijd onderdeel van zijn leven geweest. Het ongeluk heeft dan ook zeker de jaarwisseling voor de Abbenesser veranderd. "Dat knalvuurwerk is niet meer aan mij besteed."

VUURWERPANEL ABBENES - NH Nieuws

Tweede ongeluk met vuurwerk

Het was overigens voor Foks niet de eerste verwonding die hij overhield aan vuurwerk. Tijdens het uitlaten van de hond kreeg hij ooit een 'vuurwerkbom' naar zijn hoofd geslingerd. "Die ontplofte echt vlak bij mijn oor en daar hield ik toen behoorlijke suizen aan over."

Het zou hem niks verbazen als we langzamerhand naar een consumentenvuurwerkvrije jaarwisseling gaan. "Ik voorzie toch wel dat veel Nederlanders het inmiddels beu zijn, want ieder jaar hoor je dezelfde verhalen." Foks zelf zou niet rauwig zijn om een dergelijk verbod.

Verantwoording
Onder de 3400 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen vuurwerk. In totaal deden 1535 mensen mee aan het onderzoek

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws Panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.