Ga naar Content

Schaatsster Irene Schouten op jacht naar record Atje Keulen-Deelstra

ENSCHEDE - Andijkse Irene Schouten is 1 januari van de partij bij de NK marathon op de IJsbaan Twente.  Als ze wint, is dat haar vijfde overwinning nationale titel op rij. Hiermee zou ze op gelijke hoogte komen met titelrecordhoudster Atje Keulen-Deelstra.

Foto: ANP/Koen van Weel

Bij de vrouwen is Schouten de torenhoge favoriete om de overwinning in de wacht te slepen. De  Noord-Hollandse laat nog wel eens een marathon schieten vanwege haar olympische droom, maar in Enschede staat ze aan de start. "Het is een hele belangrijke wedstrijd voor mij, dus natuurlijk ben ik gewoon erbij", vertelt Schouten in gesprek met NH Sport.

"Het is een hele belangrijke wedstrijd voor mij, dus natuurlijk ben ik gewoon erbij"

schaatsster irene schouten

"Nu ben ik nog druk bezig met de voorbereiding op de NK afstanden. Daar leef ik momenteel naartoe. Daarna zijn de meesten klaar, maar sommigen moeten die spanning nog een paar dagen hoog houden voor de NK marathon. Waaronder ik dus. Maar vorig jaar is dat allemaal gewoon goed gegaan, dus ik hoop dit jaar weer. "

Schaatslegende Atje Keulen-Deelstra werd vijf keer kampioene op de marathon. Haar laatste titel behaalde ze in 1980 toen ze 41 jaar was. De 27-jarige Schouten heeft dus nog een aantal jaar om haar record niet alleen te evenaren, maar ook te overtreffen. 

De wedstrijd van de vrouwen begint Nieuwjaarsdag om 16.00 uur op de IJsbaan Twente in Enschede.

Lees ook