Ga naar Content

'Olievervuiling in Noordzee tot minimum teruggebracht': minder dode zeekoeten

TEXEL - Er komt minder olie terecht in de Noordzee, zo concluderen onderzoekers. Zij leidden dit af aan de hand van het aantal dode zeekoeten op de stranden.

Foto: NH/Matthijs Gemmink

Onderzoeker Kees Camphuysen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee zegt tegen de Leeuwarder Courant dat nu nog slechts een fractie van de zeekoeten stookolie op de veren heeft. Rond de eeuwwisseling waren vrijwel alle vogels het slachtoffer.

Klimaatdoel

De olievervuiling lijkt daarmee teruggebracht tot een minimum. Tegelijkertijd is, tien jaar eerder dan gepland, een klimaatdoel uit het het Europese Ospar-verdrag voor bescherming van het zeemilieu behaald: hooguit tien procent van de aangespoelde zeekoeten mocht in 2030 nog met olie besmeurd zijn.

Op Noordzeestranden aangespoelde zeekoeten worden al 60 jaar onderzocht op olievervuiling. Deze dieren zijn sneller slachtoffer dan andere vogels, omdat ze op volle zee leven en diep duiken om aan voedsel te komen. Als er vervolgens maar een beetje olie op hun veren zit, kunnen ze al onderkoeld raken en overlijden.

Strengere controle

Vroeger was olievervuiling een groot probleem, maar sinds schepen vanaf de jaren 1990 strenger worden gecontroleerd wordt dit beter onder controle gehouden. Wel wordt het milieu meer vervuild met onder meer parafine, plantaardige olie en plastic.

Dieren worden regelmatig gebruikt om vervuiling van het milieu aan af te meten. Zo zijn de magen van noordse stormvogels de graadmeter van plasticvervuiling.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!