Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Paard overleden aan rhinovirus in pensionstal Egmond aan den Hoef

24 december 2019, 12.07 uur · Aangepast 24 december 2019, 19.31 uur · Door Redactie

EGMOND AAN DEN HOEF - De neurologische variant van het zeer besmettelijke rhino-virus is een paard in pensionstal Egmondermeer vorige week fataal geworden.  

AdobeStock

Dat bevestigt staleigenaar Peter Hopman desgevraagd tegenover NH Nieuws, nadat er de afgelopen dagen in diverse Facebook-groepen werd gewaarschuwd voor het virus. "Blijf er uit de buurt als je paard je lief is." 

Het zieke paard overleed afgelopen vrijdag, volgens Hopman kort nadat de diagnose rhino was gesteld. 

Hoewel het virus via de lucht z'n weg kan vinden naar andere paarden, is de situatie volgens Hopman 'onder controle'. "De betreffende stal is gesloten en sindsdien zijn er geen nieuwe gevallen ontdekt", aldus de eigenaar. 

Het virus kan ook worden overgedragen door mensen, maar de staleigenaar heeft naar eigen zeggen maatregelen genomen om dat te voorkomen. "Er komen geen bezoekers. Wie hier niets te zoeken heeft, komt hier niet."

Contact met andere paarden

Een medewerkster van de nabijgelegen Duinmanege Van Poelenburgh zegt op de hoogte te zijn van het virus en het sterfgeval. "We raden onze mensen aan om op te letten als hun paarden tijdens wedstrijden in contact komen met andere paarden." 

Virus ook aangetroffen in Hollands Kroon

Eerder vandaag meldde ook Paardenkliniek Hollands Kroon dat daar maatregelen zijn genomen tegen de neurologische variant van het rhinovirus.

Hoewel het besmette paard alleen op het parkeerterrein van de kliniek aan de Waardweg in Middemmeer is geweest, heeft de kliniek besloten alle andere paarden uit voorzorg op andere locaties onder te brengen. Ook is besloten om het parkeerterrein en de kliniek te ontsmetten. 

Vanwege de maatregelen kan de kliniek tot en met volgende week maandag geen paarden ontvangen. 

Rhinovirus

Het rhinovirus staat ook wel bekend als paardenherpes en kan zich bij die dieren in drie vormen openbaren. 

  • De verkoudheidsvorm komt geregeld voor bij veulens en kan leiden tot een snotneus, hoesten en dikke benen. 

  • De abortusvorm komt geregeld voor bij drachtige merries: behandeling van de merrie is meestal onnodig, maar hun veulen is vaak ten dode opgeschreven.  

  • De neurologische vorm komt incidenteel voor en tast het zenuwstelsel aan. Paarden die met deze vorm van het rhinovirus zijn besmet, kunnen de controle over hun bewegingen verliezen, daardoor als een 'dronkeman' rondzwalken, en uiteindelijk zelfs verlamd raken en overlijden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!