Ga naar Content
Schiphol

SP wil longonderzoek voor platformmedewerkers Schiphol

24 december 2019, 11.30 uur
Door: Doron Sajet · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

SCHIPHOL - In het onderzoek naar de gevolgen van ultrafijnstof op de gezondheid van platformmedewerkers op Schiphol moet ook een longtest worden opgenomen. Die vraag heeft de SP neergelegd bij minister Cora van Nieuwenhuizen. Volgens het RIVM - de uitvoerende partij - staat een longonderzoek echter niet op de planning. 

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Vorige week werd bekend dat honderden platformmedewekers gereageerd hadden op een nieuw meldpunt van vakbond FNV voor zorgen en klachten over ultrafijnstof op Schiphol. Ze maken zich zorgen over hun gezondheid door het dichtbij startende en langdraaiende vliegtuigmotoren. De medewerkers willen dat Schiphol niet wacht op een meerjarig onderzoek van het RIVM voordat het actie onderneemt, door bijvoorbeeld vliegtuigen eerst naar de startbaan te verslepen voordat de motoren gestart mogen worden.

Longonderzoek

De resultaten van het onderzoek dat het RIVM bij platformmedewerkers nog moet starten, wordt eind 2021 verwacht. RIVM-onderzoeker Brigit Janssen vertelt aan NH Nieuws dat bij dat onderzoek geen blaastesten worden gedaan, zoals dat eerder bij basisschoolkinderen in Aalsmeer en Badhoevedorp wel gebeurde.

SP-Kamerlid Cem Laçin heeft daarover vragen gesteld aan minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en wil dat zij het RIVM alsnog opdracht geeft om ook longonderzoeken te doen bij het platformpersoneel.

RIVM-onderzoeker Brigit Janssen over blaastesten bij platformmedewerkers:

RIVM-onderzoeker Brigit Janssen over longonderzoeken bij Schipholpersoneel - NH Nieuws/Doron Sajet

"We begrijpen dat mensen zorgen hebben"

Schiphol

Schiphol liet na de publicatie van NH Nieuws over het ultrafijnstofmeldpunt weten dat er een actieplan komt om ultrafijnstof op het platform van de luchthaven te reduceren. Volgens minister Van Nieuwenhuizen is dat actieplan in het eerste kwartaal van 2020 klaar. Maar omdat er nog geen normen zijn vastgesteld voor ultrafijnstof, wacht Schiphol ook de uitkomst af van het RIVM-onderzoek dat over twee jaar wordt verwacht.

Volledige reactie Schiphol op het ultrafijnstofmeldpunt

 

"We begrijpen dat mensen zorgen hebben. Schiphol hecht daarom grote waarde aan het onderzoek van het RIVM. Kwaliteit van leven is een van de speerpunten van Schiphol en de inzichten uit het onderzoek kunnen helpen dat voor omwonenden van en werknemers op de luchthaven te verbeteren."

 

"Zo lang er nog geen norm is vast te stellen is het belangrijk dat Schiphol met haar stakeholders zelf kennis opdoet en onderzoek doet om op basis daarvan maatregelen te kunnen nemen om ultrafijnstof te reduceren. Schiphol werkt momenteel samen met luchtvaartmaatschappijen en andere betrokken stakeholders aan een actieplan om ultrafijnstof te reduceren. Het plan is in de afrondende fase. Zodra finaal, zullen we daarover communiceren."

Al 400 meldingen van platformmedewerkers over ultrafijnstof op Schiphol - NH Nieuws/Doron Sajet

Lees ook