Ga naar Content

West-Friese zorgen om de jaarwisseling: 'Blijf samen met de dieren in de stal'

WEST-FRIESLAND - Uit het vuurwerkonderzoek van het NH Nieuws-panel blijkt dat ook veel leden zich zorgen maken over de jaarwisseling. Zo blijft de één bij de dieren in de stal, en hoopt een bewoner van een huis met een rieten dak op vochtig weer.

Foto: ANP

Een panellid uit Berkhout geeft aan absoluut niet uit te kijken naar de jaarwisseling. Wat hem betreft mag het zo snel mogelijk verboden worden. En dan vooral vanwege de dieren. "We zaten de afgelopen jaren tussen de dieren. Wij hebben onze handen vol om de dieren te kalmeren en alert blijven voor brand."  

Vuurwerk afgestoken richting dieren'

Vorig jaar werd er vuurwerk afgestoken richting zijn paarden en durfde de hond dagenlang niet naar buiten. Toch hoopt hij dit jaar op een betere jaarwisseling. "Ik heb net drie weken werk verricht zodat de paarden achter het huis staan, zodat we als gezin enigszins samenOud en Nieuw kunnen vieren. Maar of dat gaat lukken is afwachten."

Lees ook

Een Hoorns panellid zegt het vuurwerk mooi te vinden, maar het in de woonwijk vervelend te vinden. "Ik woon vlakbij een park. Het is vreselijk voor alle dieren daar. Ik zit in een scootmobiel, dus kan niet heel ver. Maar mijn hond is doodsbang."

Haar angst voor vuurwerk ontstond toen ze twintig was. "Ik wachtte buiten en jongens gooiden vuurwerk naar me. Ik werd geraakt en ben dagenlang doof geweest. Bij iedere knal schrik ik enorm." Wat haar betreft is een centrale vuurwerkshow. zoals na de Hoornse kermis, de ideale oplossing. "Dat is prachtig."

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Inter Visual Studio / Vivian Tusveld

Zorgen om rieten kap

Marja Bakker, woonachtig in de gemeente Drechterland, maakt zich iedere jaarwisseling weer zorgen om hun woning die een rieten kap heeft. "Ik ben blij als het vochtig weer is. We proberen niet thuis te blijven. Maar als het lang droog is geweest doen we dat wel. We kijken ook naar de windrichting."

Ook zij ziet liever zo snel mogelijk een algeheel vuurwerkverbod komen. "Er gaat ieder jaar veel kapot. Daar kan ik me heel erg boos over maken. Iets wat zoveel inzet van hulpdiensten vergt, zoveel schade maakt, het is belachelijk dat het mag. Vuurwerk is mooi om te zien, maar dan wel graag via een centraal geregelde vuurwerkshow."

Een rotje kwam achter mijn bril terecht

NH Nieuws panellid uit koggenland

Een lid uit de gemeente Koggenland ziet het vuurwerk ook liever komen dan gaan. Ondanks dat hij in zijn jeugd wel wat af stak. En toen ging het ook bijna mis. "Er was een vuurwerkgevecht tussen jongeren. Een rotje kwam toen achter mijn bril terecht. Ik kon die net op tijd af doen, dat is goed afgekomen."

Maar dat is niet de enige reden. "Ik zie vaak gevaarlijke situaties tijdens de jaarwisseling of eigendommen die beschadigd raken. Bij ons een keer de auto. Door een sterretje nota bene. Wat mij betreft liever een georganiseerde vuurwerkshow."

Verantwoording
Onder de 3.400 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête over hoe ze aankijken tegen vuurwerk. In totaal deden 1.535 mensen mee aan het onderzoek

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws Panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.