Ga naar Content

Cafébaas Heino is Texelaar van het Jaar: "Een rots in de branding"

TEXEL - "Ik sta niet gauw met de bek vol tanden, maar nu toch wel!" Dat is de eerste reactie van cafébaas Heino Huizing als hij te horen krijgt dat-ie is verkozen tot Texelaar van het Jaar.

Foto:

Heino is een geboren Groninger, maar kwam twintig jaar geleden naar Texel. Sinds tien jaar runt hij samen met zijn vrouw Sita café De Slock in Den Burg. Het café kwam dit jaar op nummer 35 in de Café Top 100.

Daarnaast organiseert Heino allerlei festivals op Texel, waaronder Texel Blues, en is-ie ook nog eens betrokken bij het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren. Op deze punten werd hij daardoor een meerderheid van de stemmende Texelaars voorgedragen als Texelaar van het Jaar. 

Kandidaten

Afgelopen week deed Onze man op Texel van NH Nieuws, in samenwerking met de Texelse Courant, een oproep aan alle Texelaars om met voorstellen voor de Texelaar van het Jaar 2019 te komen. Wie had zich het meest onderscheiden dit jaar?

Jan Willem Bakker, schapenboer en promotor van het Texelse schaap werd genoemd. Denise Betsema, succesvol veldrijdster maar betrokken in een dopingzaak was ook kanshebber. Of toch Corrie Eriks, de nieuwe schooldirecteur die OSG de Hogeberg uit een dal trok, of kapster Cocky die al vijftig jaar lang de Texelaars knipt en scheert. Zij werden het allemaal niet, want de meeste stemmen gingen naar Heino Huizing van café De Slock. 

Foto:

Vorig jaar vierde café De Slock zijn 50-jarig bestaan. Het pand in hartje Den Burg heeft een roemrucht verleden. In de oorlog deed het dienst als hoofdkwartier van de NSB. In de jaren erna zat het Leger des Heils er en was er een garage in gevestigd.

Café voor Texelaars én toeristen

Vanaf 1968 werd het een van de bekendste cafe's van Texel en heette het 'In den grooten slock'. Tien jaar geleden werden Heino en Sita de nieuwe eigenaren van het café en doopten ze het om in café De Slock.

Van een bruin café, waar hoofdzakelijk Texelaars kwamen, werd het een café voor Texelaar en toerist. "We zijn iedere dag open en iedereen is welkom", aldus Heino. "We hebben evengoed nog veel stamgasten hoor. En daar ben ik blij mee. Texelaars spijkeren mij bij waar het gaat om de Texelse nieuwtjes en de taal. Ik ben tenslotte Groninger van komaf."

Foto:

Eén van de bekendste stamgasten is schrijver Theun de Winter, bekend van het Texelse alternatieve volkslied Terug naar de Kust. Hij komt iedere dag om klokslag 17.00 uur het café binnen. "Tussen 17.00 en 19.00 uur vind ik van die vervelende uren", vertelt hij. "Er is dan ook niks op tv. Ik vind het prettig om hier te zijn dan."

Gezelligheid

Ook de Amsterdamse schrijver Theodor Holman is regelmatig te vinden in café De Slock, sinds hij een tweede huis op Texel heeft. "Ik vind het hier echt geweldig en voel me hier thuis. Heino is het middelpunt van dit gezellige café. Fijn ook dat ze hier muziek uit mijn tijd draaien. Hier hoor je nog The Beatles en The Stones."

"Heino is heel enthousiast", zegt zijn trotse vrouw Sita. "Alles wat-ie organiseert en aanpakt vloeit voort uit zijn enthousiasme. Daarnaast is hij Groninger en heeft-ie als sterrenbeeld Steenbok. Dus hij is ook heel eigenwijs en bokkig" lacht ze. 

Festivals

Heino zit in de organisatie van een aantal festivals op Texel: het Speciaalbier-festival, het Koningsdagfestival, het Haringfestival en Texel Blues-festival. "Blues vind ik gewoon een prachtige muziekvorm en we halen vaak mooie namen naar Texel toe", zegt Heino.

Foto:

Heino is ook betrokken bij het IJslandse model op Texel. De gemeente probeert in samenwerking met jeugdwerk, sportclubs, scholen en horeca het gebruik van alcohol en drugs bij jongeren onder de 18 terug te dringen. "Er is tegenwoordig veel meer bekend over hoe slecht het is voor jongeren om veel te drinken. We moeten op een leuke manier het alcoholgebruik onder jongeren proberen terug te dringen. Wij hebben trouwens ook heel veel spannende non-alcoholische drankjes in het cafe", zegt Heino. 

De naam Heino komt heel weinig voor. De bekendste Heino is de Duitse schlagerzanger. "Mijn vader en moeder waren grote fans van zanger Heino en daarom vonden ze het leuk mij naar hem te vernoemen. Vorig jaar ben ik een keer naar een concert van hem geweest. Echt goed vond ik het niet, maar het was wel heel vermakelijk", lacht Heino. 

'Beste eiland'

Heino is enthousiast over Texel. "Ik heb op ook op Terschelling en  Ameland gewoond, maar op Texel voel ik me toch het meest thuis. Ze zijn hier gewoon puur en recht voor zijn raap. Als je raar doet kraken ze je gelijk af. Ik hou van die helderheid. Niet dat achterbakse."

Hoe denkt Heino dat er gereageerd gaat worden op zijn verkiezing tot Texelaar van het jaar?  "Uiteraard zullen ze er kritisch op reageren, ik ben tenslotte geen Texelaar. Maar ik hoop ook dat ze zien dat ik veel gedaan heb op het eiland en dat ze het leuk vinden."

Texelaar van het jaar - NH Nieuws

Lees hier alle verhalen van Onze man op Texel.