Ga naar Content

Gerelateerde videos

Remy en zijn vrienden: het kabaal van ara's hoor je drie kilometer verderop

In de serie 'Remy en zijn vrienden' volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Deze keer zien we de ara's die meedoen aan de vogelshow en de jonge goudkopleeuwaapjes die al aardig zelfstandig worden.

Remy en zijn vrienden: het kabaal van ara's hoor je drie kilometer ver - Foto: NH
Een harde bons op de deur van het araverblijf is het teken voor de vogels om naar buiten te komen in de arena van de vogelshow.

De ara's zijn volgens verzorgster Silke altijd erg enthousiast. In hun enthousiasme maken ze ook flink lawaai. "Daar staan ze om bekend", legt Silke uit. "Het kabaal dat ze maken draagt drie kilometer ver. Dat is in huis natuurlijk niet echt geslaagd, dus we krijgen regelmatig ara's aangeboden."

Veel mensen die een ara aanschaffen zijn zich onvoldoende bewust van de zorg en aandacht die de ze nodig hebben. Het zijn namelijk erg sociale dieren die snel last krijgen van stress. 

"Het kabaal dat ara's maken, draagt drie kilometer ver"

Silke kruk, dierverzorgster

De training die een ara nodigt heeft om aan de show mee te kunnen doen, verschilt per vogel. Silke: "Van een gekortwiekte vogel moet eerst z'n veren weer groeien en dan moet hij het vertrouwen terugkrijgen om mee te doen. Dat duurt heel erg lang.  Maar de jonge vogels laat je gelijk aan mensen wennen, die kunnen het een stuk sneller.  Het kan variëren van zes weken tot zes maanden. Ze hebben allemaal hun eigen karakter."

Goudkopleeuwaapjes

Na de ara's gaan we nog even langs bij de goudkopleeuwaapjes. Een paar weken geleden waren de jonge dieren voor hun voedsel nog erg afhankelijk van hun ouders. Maar nu ze groter zijn, kunnen ze steeds beter voor zichzelf zorgen.

Dat ziet ook verzorgster Wendy, die de aapjes aan het eind van de dag altijd nog wat insekten toestopt. "Dan komen ze heel dichtbij en kunnen we ze eens goed bekijken en hun gezondheid in de gaten houden."   

Hormonen

Het valt op dat moederaap er beter uitziet dan toen haar jongen nog kleiner waren. Tijdens de dracht was ze helemaal kaal geworden, maar nu is daar niets meer van te zien.

Wendy: "Waarschijnlijk heeft het met de hormonen te maken gehad, dat de haren waren uitgevallen."

Kijk hier voor meer afleveringen van Remy en zijn vrienden. De eerstvolgende aflevering is op zondag 12 januari.