Ga naar Content

Heiner als tweede naar medalrace in Melbourne

MELBOURNE - Nicholas Heiner heeft zaterdag nog een kleine kans om zaterdag een gouden medaille te grijpen op het wereldkampioenschap Finnzeilen. In de eenmanszeilboot voer hij vrijdag van de vierde naar de tweede plek in het klassement.

Foto: EPA/Cati Cladera

Heiner kwam vrijdag als achtste en derde over de finish. Daardoor belandde de 30-jarige zeiler uit Enkhuizen op 46 punten na 9 races. De tiende en laatste race ging vanwege de zeer variabele windomstandigheden niet door.

Josh op kop

De Nieuw-Zeelander Josh Junior behield zijn leidende positie, hoewel hij in de achtste race nog wel zijn schrapresultaat (16e) liet noteren. Met een totaal van 30 punten heeft Josh Junior het goud binnen handbereik. Alleen als hij zaterdag in de medalrace, met tien deelnemers, in de achterhoede eindigt, kan de Nieuw-Zeelander de wereldtitel nog aan Heiner verspelen. De Nederlander dient de finale, met dubbele punten, dan wel te winnen. De Hongaar Zsombor Berecz staat derde, op 3 punten van Heiner.

"Hopelijk ga ik met een mooie medaille naar huis"

nicolas heiner

Heiner behaalde in 2017 WK-brons. Hij veroverde in 2014 de wereldtitel in de Laserklasse. Heiner is al zeker van deelname aan de Olympische Spelen van Tokio 2020.

"Het wordt lastig om Josh Junior nog in te halen", beseft Heiner, die in de stand naast de Hongaar ook de Brit Giles Scott (51 punten) nog onder zich dient te houden. "Het zal een spannende finale worden. Ik ga voor de wereldtitel, maar ik moet er ook voor zorgen dat mijn concurrenten me niet alsnog passeren. Ik moet gewoon een goede pot varen en hopelijk ga ik dan met een mooie medaille naar huis."