Ga naar Content

Haarlem probeert groenere koers te varen: 100 kapvergunningen bomen in Schalkwijk nader bekeken

HAARLEM - Haarlem gaat opnieuw de gezondheid van ruim 100 bomen in Schalkwijk bekijken voordat er een kapvergunning wordt verleend. GroenLinks heeft hiertoe opgeroepen na onrust in de wijk en in de gemeenteraad. 

Foto: Inter Visual Studio

Raadslid Sacha Schneiders wil met een meerderheid van de raad nog één keer duidelijkheid over de toestand van de bomen. Bij de aanleg van de wijk vijftig jaar geleden zijn de bomen geplant. Het gaat voornamelijk om populieren en wilgen, zogenaamde snelle groeiers. Ruim driehonderd zijn nu aan het einde van hun levensduur gekomen. 

Maar het is een raadsel waarom er in Schalkwijk op dit moment 75 procent van de populieren in Schalkwijk als onveilig wordt geclassificeerd en in Amsterdam 14 en in Zwolle 15 procent. Er is vrees dat Haarlem stricter is dan de landelijke norm. 

Andere expert

Wethouder Merijn Snoek spreekt dit tegen, maar hij zegt wel toe zo'n 100 bomen door een andere expert te laten bekijken, om ook gehoor te geven aan de roep in Haarlem om minder bomen te kappen en meer zieke bomen te vervangen door grotere exemplaren dan tot nu toe is gedaan. 

Lees ook