Gooi

Hilversummers doen aangifte tegen boeren wegens haatzaaien en groepsbelediging

20 december 2019, 12.08 uur
Door Sjoerd Stoop · Foto: Inter Visual Studio/Jan Peter Otto

Whatsapp

HILVERSUM - Het boerenprotest op het Hilversumse Mediapark krijgt nog een vervolg. Hilversummers Jerry Braaksma en Rebekka Timmer van werkgroep Hilversum Inclusief doen aangifte tegen de boeren. 

Rebekka Timmer

De twee doen aangifte van haatzaaien, discriminatie en groepsbelediging. 

Volgens het tweetal was er tijdens het boerenprotest sprake van homofobie en racisme. Steen des aanstoots is onder meer een caravan waarmee de boeren woensdag het Mediapark op reden. Daar stond op dat helden rechts - dus fout - en homo's links moeten inhalen.

Ze stellen dat homo op de caravan als scheldwoord wordt gebruikt. "Daardoor lijkt de wagen te zeggen: je bent een held als je verkeerd (rechts) inhaalt en een 'homo' als je je aan de verkeersregels houdt", schrijven de twee. 

Een ander punt is de vlag van de Geconfedeerde Staten van Amerika die op een van de auto's gemonteerd was. Die vlag wordt al meer dan honderd jaar gebruikt door extreemrechtse en racistische organisaties. "De vlag maakt bijvoorbeeld deel uit van de symboliek van groeperingen als de Ku Klux Klan", vertellen Braaksma en Timmer. "Er is in de VS logischerwijs dus veel controverse over de vlag. In Europa is de vlag vooral populair onder bijvoorbeeld Duitse nazi's, die niet de nazi-vlag mogen tonen omdat dat in Duitsland bij wet verboden is."

Geen problemen met protest

De twee Hilversummers stellen verder met het boerenprotest geen probleem te hebben. Het voornaamste probleem is dat het gepaard gaat met uitingen van homofobie en racisme en dat is volgens hun 'onnacceptabel'. "Dergelijke uitingen zijn abject en passen zeker niet in onze inclusieve regenbooggemeente", zeggen ze.  "We doen aangifte van deze homofobe en racistische uitingen, omdat we ons erdoor geraakt voelen. Het moet duidelijk zijn dat je er niet zomaar mee wegkomt om groepen te beledigen en haat te zaaien."

De twee hebben donderdagavond een afspraak gemaakt voor hun aangifte.

💬 NH Gooi-nieuwsdienst
Meld je aan voor de NH Gooi-nieuwsdienst via WhatsApp en ontvang elke werkdag het belangrijkste nieuws uit 't Gooi op je mobiel. Stuur 'NH GOOI AAN' naar 0888505651!

Whatsapp