Ga naar Content

Niets mis met daklozenopvang in Haarlem volgens GGD-onderzoek

HAARLEM - Volgens een GGD-onderzoek naar de kwaliteit van de daklozenopvang op de locatie Velserpoort in Haarlem-Noord is daar niets mis. SP Haarlem stelde onlangs een zwartboek met klachten op, maar alle kritiek is weerlegd. 

Foto: Google Streetview

De onderzoekers concluderen dat HVO-Querido, die de opvang beheert, 'met respect en met inachtneming van de rechten van de cliënten' handelt. Het rapport is hier in te zien. 

De klachten die de SP had verzameld, geven een beeld van cliënten in de opvang voor dakloze gezinnen en economisch daklozen. Zij zouden zich slecht bejegend voelen en angstig zijn voor straffen zoals uitzetting. Bovendien mochten cliënten hun eigen dossier amper inzien.

Dakloze op straat gezet

Onlangs werd een dakloze nog midden in de nacht op straat gezet, terwijl de rechter beoordeeld had dat juist hij niet mocht rondzwerven in verband met zijn psychische gesteldheid. De SP vermoedt dat medewerkers van HVO-Querido niet goed op de hoogte waren van zijn dossier.  

Volgens het onderzoek van de GGD-Kennemerland moet HVO-Querido wel een betere klachtenprocedure opstellen, beter op signalen en onrust in de cliëntengroep reageren en 'meer actief aandacht hebben voor het persoonlijke verhaal' van de daklozen. 

Maar de onderzoekers zeggen vertrouwen te hebben dat dit snel opgepakt wordt, omdat HVO-Querido zich gedurende het onderzoek als een 'lerende organisatie' heeft opgesteld. 

"HVO-Querido heeft zich als 'lerende organisatie' opgesteld"

Onderzoekers GGD-Kennemerland

HVO-Querido meldt op haar website blij te zijn dat het onderzoek de kwaliteit van de zorg bij de instelling bevestigt. Ook zeggen ze open te staan voor kritische feedback en gaan ze een plan van aanpak opstellen. "Het gaat daarbij om het verbeteren van de toegankelijkheid van dossiers en de communicatie over de beschikbare faciliteiten en beleid."

Ander beeld 

In een eerste reactie laat raadslid Sibel Özogul-Özen van de SP Haarlem weten dat de onderzoekers maar één cliënt hebben gesproken die momenteel verblijft in de opvang Velserbroek. "Voor het zwartboek hebben wij met vijf mensen gesproken en ondertussen al met dertig. Die verhalen zijn heel anders. En ik vind dat die mensen nu tekort wordt gedaan."

Dat HVO-Querido nu zich 'lerend' opstelt, vindt de SP positief.  Maar Özogul-Özen benadrukt dat het 'piepsysteem' zoals zij het benoemt, waarbij de gemeenteraad alleen maar kan controleren als mensen aan de bel trekken, niet afdoende is. Ze pleit voor een ander manier van controle en zal dat in januari aan de orde stellen. 

Lees ook